EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Pécs

Új otthont kapnak az idősek

Több mint egymilliárd forintból bővítik Pécsett a Szent Lőrinc Gondozóotthont. A Pécsi Egyházmegye fenntartásában lévő intézmény alapkövét a múlt hét szerdáján tették le. Magyarországon 56 ezer olyan idős ember él, akik rászorultság okán bentlakásos intézményben laknak, őket pedig a kormány 56 milliárd forinttal támogatja – hangsúlyozta az ünnepségen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

Már javában zajlik az építkezés a Cserkúton található Szent Lőrinc Gondozóotthon mellett. Hamarosan egy 3000 négyzetméteres, új szárnnyal bővül az intézmény. Most azonban ünnepélyes keretek között is bemutatták a beruházást.

Időkapszulát is elhelyeztek a leendő otthon helyén, amibe személyes tárgyak mellett a most forgalomban lévő pénzérmék kerültek

– A Pécsi Egyházmegye fenntartásában jelenleg három helyen 220 embert tudunk ellátni. Ez a fejlesztés azért is indokolt, mert az egyik otthonunkban már nem olyanok a körülmények, mint amilyeneket szeretnénk – hangsúlyozta Udvardy György. A pécsi megyéspüspök elmondta: a fejlesztést követően a Prohászka Otthon lakói az új szárnyba költözhetnek át, ahol már megfelelő színvonalú ellátásban részesülhetnek.


Az új szárny 40 idős, köztük időskori demenciában szenvedő lakónak nyújt biztos otthont. Az alsó részén pedig 1000 adag elkészítésére alkalmas konyhát is létrehoznak, amely a Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeit látja majd el meleg étellel.

56 ezren élnek otthonokban Magyarországon

– Országosan az állam 56 ezer olyan idős emberről gondoskodik, akik rászorultságuk miatt élnek bentlakásos intézményben. Ezek az otthonok lehetnek állami, önkormányzati vagy egyházi, civil fenntartásúak. Az 56 ezer idős vonatkozásában az állam a költségvetésből mintegy 56 milliárd forintot biztosít – hangsúlyozta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.


2019 augusztusára készülhet el az új szárny, ami háromemeletes lesz

A jelenlegi építkezés egymilliárd forintos támogatást kapott, további 75 milliót a Pécsi Egyházmegye teremtett elő. A beruházás jövő augusztusra készülhet el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.