EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Pécs

Új otthont kapnak az idősek

Több mint egymilliárd forintból bővítik Pécsett a Szent Lőrinc Gondozóotthont. A Pécsi Egyházmegye fenntartásában lévő intézmény alapkövét a múlt hét szerdáján tették le. Magyarországon 56 ezer olyan idős ember él, akik rászorultság okán bentlakásos intézményben laknak, őket pedig a kormány 56 milliárd forinttal támogatja – hangsúlyozta az ünnepségen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.

Már javában zajlik az építkezés a Cserkúton található Szent Lőrinc Gondozóotthon mellett. Hamarosan egy 3000 négyzetméteres, új szárnnyal bővül az intézmény. Most azonban ünnepélyes keretek között is bemutatták a beruházást.

Időkapszulát is elhelyeztek a leendő otthon helyén, amibe személyes tárgyak mellett a most forgalomban lévő pénzérmék kerültek

– A Pécsi Egyházmegye fenntartásában jelenleg három helyen 220 embert tudunk ellátni. Ez a fejlesztés azért is indokolt, mert az egyik otthonunkban már nem olyanok a körülmények, mint amilyeneket szeretnénk – hangsúlyozta Udvardy György. A pécsi megyéspüspök elmondta: a fejlesztést követően a Prohászka Otthon lakói az új szárnyba költözhetnek át, ahol már megfelelő színvonalú ellátásban részesülhetnek.


Az új szárny 40 idős, köztük időskori demenciában szenvedő lakónak nyújt biztos otthont. Az alsó részén pedig 1000 adag elkészítésére alkalmas konyhát is létrehoznak, amely a Pécsi Egyházmegye közoktatási intézményeit látja majd el meleg étellel.

56 ezren élnek otthonokban Magyarországon

– Országosan az állam 56 ezer olyan idős emberről gondoskodik, akik rászorultságuk miatt élnek bentlakásos intézményben. Ezek az otthonok lehetnek állami, önkormányzati vagy egyházi, civil fenntartásúak. Az 56 ezer idős vonatkozásában az állam a költségvetésből mintegy 56 milliárd forintot biztosít – hangsúlyozta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár.


2019 augusztusára készülhet el az új szárny, ami háromemeletes lesz

A jelenlegi építkezés egymilliárd forintos támogatást kapott, további 75 milliót a Pécsi Egyházmegye teremtett elő. A beruházás jövő augusztusra készülhet el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.