EUR: 322,05 Ft
CHF: 284,97 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Extra

Újabb egyetem vonja vissza Bill Cosby tiszteletbeli doktori címét

Újabb intézmény, az Északnyugati Egyetem is visszavonja Bill Cosby tiszteletbeli doktori címét a komikus ellen szexuális erőszak vádjával indított per és ítélet miatt.

Az egyetem húsz éve adományozta Cosbynak a Doctor of Letters címet, mely az egyik legmagasabb tudományos fokozatnak számít a humán- és társadalomtudományok területén. Az intézmény 167 éves történetében először vont vissza tiszteletbeli címet.


A Chicago közelében lévő Evanston egyeteme közleményben jelentette be, hogy kuratóriuma úgy döntött, visszavonja az 1997-ben odaítélt címet Bill Cosbytól. A testület a per végéig várt döntésével, melyről névtelen szavazással határoztak.

Cosbyt áprilisban találták bűnösnek az esküdtek az Andrea Constand ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A Temple Egyetem kosárcsapatának menedzserét Cosby 2004-ben molesztálta philadelphiai otthonában.


A komikus azt állította, hogy kölcsönös megegyezésen alapult szexuális közeledése, ám az esküdtek bűnösnek mondták ki. Ezért akár tíz évre is rács mögé kerülhet, de csak szeptemberben hirdetnek ítéletet, miután azt a további több mint 50 nőt is meghallgatja a bíróság, akik szintén szexuális bántalmazással vádolják.

A komikust mintegy 60 nő vádolta meg szexuális zaklatással. A nők állítása szerint Bill Cosby alkohollal vagy droggal kábította el áldozatait, mielőtt szexuálisan zaklatta volna őket. Az állítólagos áldozatok között vannak modellek, pincérnők és a színész szórakoztatóipari munkatársai is. Az esetek egészen a hatvanas évekig nyúlnak vissza, legtöbbjük azóta már elévült.

A 80 éves komikus-színész hátralevő életét valószínűleg börtönben tölti.

Az amerikai filmakadémia kizárta tagjai közül és a televíziós akadémia is eltávolított a honlapjáról minden vele kapcsolatos hivatkozást, a Televíziós Hírességek Csarnokának listájáról is levették.

Kapcsolódó Cikkek