EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 23., szombat
Alfréd

Belföld

Újabb medve miatt ég lázban az ország

Újabb csatangoló medve tartja lázban a fél országot, ez azonban nem azonos azzal az állattal, amelyet nemrég engedtek szabadon. A mostanit előbb Sajókeresztúron látták a hétvégén, majd Miskolc érintésével Mályiban kóborolt. Az anyamedve bocsával jött Magyarországra.

Visszatért Magyarországra a Sándorfalvánál másfél hete befogott, majd a múlt héten szabadon engedett medve – írták több helyen is azután, hogy a hétvégén Sajókeresztúron láttak egy bundást. A Lokál most megtudta, hogy a két állat nem azonos, ez utóbbi ugyanis a bocsával együtt vándorol: vasárnap előbb Miskolcon, majd Mályiban látták. Az „eredeti” országjáró medvéről ugyanakkor nem sokat tudni, ugyanis szabadon engedése után nem sokkal megszabadult nyomkövető nyakörvétől.


– Ez egy műanyag nyakörv, amelyet ugyanúgy kell felcsatolni, mint egy kutyára a nyakörvet. Egy dobozka található rajta, amely a jelet sugározza. A nyakörvet még az elengedés helyszínén találták meg a kollégáim, rajta a medve karmának nyomaival – mondta a Lokálnak Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park kommunikációs osztályvezetője.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

– Szombat délelőtt Sajókeresztúrról érkezett egy lakossági bejelentés, hogy egy medve szaladgál a településen. Ezt a medvét a bocsával együtt a kollégáink is észlelték. Az állat Miskolc felé vette az irányt, majd következett Kistokaj és vasárnap éjszaka Mályi. Vagyis északról dél felé vándorol, mint a másik medve. A kollégáim folyamatosan követik a mozgását, és a viselkedését is vizsgálják, ugyanis ha embereket veszélyeztet, azonnal beavatkoznak – tette hozzá Nagy Júlia, aki szerint az anyamedvék alapvetően veszélyesebbek, de ez az állat még nem támadt emberre.


Medve a Főtéren Sajókeresztúrban

Gepostet von Keresztúri Krónika am Samstag, 16. Juni 2018

Mit tegyünk, ha medvét látunk?*

– A medve nem játék, kerüljük el!

– Ha erdőben járunk, keltsünk zajt (például fütyüljünk)!

– Ha autóban ülünk, azt ne hagyjuk el!

– Ne etessük vagy fotózzuk közelről!

– Ne nézzünk a szemébe vagy fordítsunk neki hátat!

– Ha odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul!

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek