2019. január 24., csütörtök
Timót

Belföld

Uniós pénzt markolna a Soros-hálózat

Miközben ádáz vita indult a kohéziós alapok és az agrárdotációk kapcsán, az Európai Bizottság elkészítette az NGO-kat támogató program következő uniós ciklusra vonatkozó javaslatát is. Soros szervezetei évek óta lobbiznak az EU-pénzekért – írja a Figyelő.

A Figyelő írása a berlini központú, Soros György által támogatott Civil Liberties Union for Europe szervezet tevékenységét elemzi, ugyanis évek óta folytatnak demokráciát védő tevékenységet olyan országokban, ahol szerintük “rossz kormányok” vannak hatalmon. A cikk kitér arra is, hogy a számos különböző országban tevékenykedő NGO-t összefogó csoportot a volt TASZ-os Dénes Balázs személyében magyar aktivista vezeti. Dénes egy korábban kiszivárgott hangfelvétel után bevallotta, azért lobbizott Németországban, hogy helyezzenek gazdasági nyomást a magyar kormányra a bevándorlást segítő NGO-kal kapcsolatos szabályozás visszavonása érdekében. A gazdasági nyomás magyarra lefordítva azt jelentette volna, hogy a Magyarországon működő nagy német cégek (Mercedes, Audi, Bosch) magyar munkavállalókat bocsátanak el jobb belátásra bírva a bevándorlásellenes magyar kormányt.


Az EU jelenleg is komoly forrásokat szán világszerte „a jogokat és a demokráciát” védő csoportok megsegítésére, ám a Liberties most azt szeretné, ha ezt a tagállami közösségen belül is megtenné. A javaslatot állításuk szerint több száz jogvédő és demokráciapárti csoport, de még az ENSZ és az EU Alapjogi Ügynöksége is támogatja. Április végén pedig az Európai Parlament képviselői túlnyomó többséggel megszavaztak egy olyan határozatot, amely az Európai Értékek Eszközének a létrehozására kéri az Európai Bizottságot.

A jelek szerint Brüsszel részben magáévá tette a Soros-féle, amúgy eddig is jelentős összegekkel dotált szervezetek követeléseit, és hajlik arra, hogy pénzelje a demokratikusan megválasztott kormányokkal szembeni „civil” kontrollt. A Fidesz semmiképp sem támogatja az elképzelést, politikai motivációjú kiválasztást emleget a forráselosztás kapcsán, képviselői az EP-ben sem szavazták meg az előterjesztést. – írja a Figyelő.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezzel magyarázkodik Sneider

    Ezzel magyarázkodik Sneider

    Mint arról beszámoltunk, újabb részletek láttak napvilágot abból a büntetőügyből, amelyből kiderül, hogy a Jobbik mostani elnöke, Sneider Tamás a rendszerváltás idején szkinhedtársaival agyba-főbe vert egy roma férfit, amiért felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

  • Újra megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

    Újra megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord

    Az idén másodjára dőlt meg a magyarországi áramfogyasztási rekord, január 23-án 6926 megawattos (MW) csúcsterhelést regisztráltak, amely 42 megawattal meghaladta a korábbi negyedórás hitelesített történelmi rekord csúcsértéket – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.