2018. szeptember 18., kedd
Diána

Egyéb Szolnok

Varázslatos látványt nyújtott a tiszavirágzás

Ez évben is megtörtént a csoda: a tiszavirágzás alkalmával kérészek milliói lepték el a folyót és környékét, hogy aztán lerakják petéiket. Ezzel pedig véget is ér rövid életük.

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész, amely farksertéivel együtt akár a 12 centiméteres hosszúságot is elérheti. A rajzás általában tíz napig tart és több szakaszra osztható. Az emberek csak összevissza repkedő kérészeket látnak a tiszavirágzás alkalmával, ám ezek az apró rovarok nagyon is tudatosan mozognak: a hímek célja megtermékenyíteni a nőstényeket, akik ezt követően a folyó közepén rakják le petéiket. Egy nőstényre minden irányból akár 40-50 hím is rátalál. Ebből a forgatagból alakul ki az a formátum, melyet a népnyelv tiszavirágnak nevezett el.


A szolnokiak idén is kíváncsiak voltak a jelenségre

A kérészrajzás időpontja általában jól behatárolható, június 10–20. között szokott bekövetkezni, de ez egyéb külső tényezőktől függhet. Erre jó példa 2007, amikor június 7-én kezdődött a tiszavirágzás és 17-re már be is fejeződött. De 2010-ben például a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt el is maradt.

Különleges a kérészek násza

A tiszavirágzásnak – amellett, hogy rendkívül látványos – komoly ökológiai haszna van: a kérészek számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak, de segítségükkel hű képet kaphatunk a Tisza állapotáról is. Örvendetes az utóbbi évekbeli gazdag megjelenése, visszatérése, mert ez a folyó jó ökológiai állapotát jelzi.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.