EUR: 323,30 Ft
CHF: 286,92 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Szolnok

Varázslatos látványt nyújtott a tiszavirágzás

Ez évben is megtörtént a csoda: a tiszavirágzás alkalmával kérészek milliói lepték el a folyót és környékét, hogy aztán lerakják petéiket. Ezzel pedig véget is ér rövid életük.

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész, amely farksertéivel együtt akár a 12 centiméteres hosszúságot is elérheti. A rajzás általában tíz napig tart és több szakaszra osztható. Az emberek csak összevissza repkedő kérészeket látnak a tiszavirágzás alkalmával, ám ezek az apró rovarok nagyon is tudatosan mozognak: a hímek célja megtermékenyíteni a nőstényeket, akik ezt követően a folyó közepén rakják le petéiket. Egy nőstényre minden irányból akár 40-50 hím is rátalál. Ebből a forgatagból alakul ki az a formátum, melyet a népnyelv tiszavirágnak nevezett el.


A szolnokiak idén is kíváncsiak voltak a jelenségre

A kérészrajzás időpontja általában jól behatárolható, június 10–20. között szokott bekövetkezni, de ez egyéb külső tényezőktől függhet. Erre jó példa 2007, amikor június 7-én kezdődött a tiszavirágzás és 17-re már be is fejeződött. De 2010-ben például a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt el is maradt.

Különleges a kérészek násza

A tiszavirágzásnak – amellett, hogy rendkívül látványos – komoly ökológiai haszna van: a kérészek számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak, de segítségükkel hű képet kaphatunk a Tisza állapotáról is. Örvendetes az utóbbi évekbeli gazdag megjelenése, visszatérése, mert ez a folyó jó ökológiai állapotát jelzi.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.