2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Belföld

Varsó és Prága is üdvözli az EU-megállapodás önkéntes jellegét a migrációról

Mind a lengyel, mind a cseh miniszterelnök üdvözölte az Európai Tanács péntek hajnalra született megállapodását, mivel az a migránsok elosztásának önkéntességét vetíti előre.

“Nem lesz kikényszerített szétosztás. Olyan megállapodásra jutottunk, amely jó Lengyelországnak és az egész közösségnek” – írta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Twitter-üzenetében.


“Elérkeztünk oda, hogy már nem kell többé kvótákról tárgyalni. A migránsok elosztása és elhelyezése önkéntes lesz, így senki sem kényszerítheti ránk őket” – fogalmazott Andrej Babis cseh miniszterelnök szintén netes üzenetben.

Az európai uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozásán elfogadott megállapodás értelmében az Európai Unión belül a zárt menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezek a szárazföldön és a tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmeinek feldolgozását látnák el. Az ellenőrzött központok keretében végzett valamennyi intézkedésnek – ideértve az áthelyezéseket és a letelepítést is – önkéntes alapon kell teljesülnie, anélkül, hogy az befolyásolná a dublini rendszer reformját.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kelendő lett a Babakötvény

  Kelendő lett a Babakötvény

  Megugrott a kamata és a népszerűsége is az idén a Babakötvénynek. A tavalyi 10,4 milliárdnál az idén több pénz folyhat be a Start-számlákra, amelyekből egyre többet visznek át a bankoktól a kincstárhoz – írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

 • Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  Minden magyar gyermek számára biztosítani kell a magyar oktatási intézményt

  A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Csallóközcsütörtökben, ahol átadta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított helyi magyar nyelvű óvodát szerdán.