2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Érd

Versek, zene és beszélgetés

Első látásra arborétumnak is nézhetné bárki Ács Kata kertjét, ahol a japán akáctól a gránátvirágokkal teli fákig, a murvagyöngyétől a hibiszkuszig mindent meg lehet csodálni – mindez azonban a vendéglátó háziasszony növényeinek csupán egy részlete. Ő ezúttal az érdi Kertbarát Kör nevében fogadta a vendégeket.

Az érkezők, az érdi Irodalomkedvelők Klubja, az IRKA tagjai pedig csak akkor mérsékelték ámulatukat a kert különlegességein, amikor a finomságokkal roskadásig megrakott vendégváró asztal csodái is előtűntek.


A finomságokkal megrakott vendégváró asztal

 

A vendéglátás nem megfogalmazott, de alapvető célja is hamar napvilágra került. Számos ismerős arc, sokszor látott mosoly jelent meg ugyanis a vendéglátók és vendégek soraiban; korábbi találkozások szereplői, akikről bizony a jelenlévők nem mindig tudták elsőre eldönteni, hogy mi a neve, honnan is ismerem – pedig találkoztunk valamilyen rendezvényen, de hol is láttam már…?

Aztán elkezdődött a műsor. Versek, elbeszélések, zene következett egymás után – utánuk meg családias beszélgetés, közös éneklés.


Tarnócziné Barabás Irén jó érzékkel válogatott az IRKA Kaleidoszkóp kötetéből, többen meg is kérdezték, hol lehet ilyen könyvhöz jutni.

Tarnócziné Barabás Irén jó érzékkel válogatott az IRKA Kaleidoszkóp kötetéből

Szabó Ilona Valéria Fehér páva című metaforikus műve ezúttal is nagy sikert aratott, az Őstölgyes történeteit pedig végigkuncogta a hallgatóság.

Szabó Ilona Valéria Fehér páva című műve ezúttal is nagy sikert aratott

Habos László neve már sokaknak volt ismerős, felolvasott versei most is elérték a kívánt hatást, minden bizonnyal újabb rajongókat szerezve a szerzőnek.

A „tanár úr”, Somfai István gitárkísérettel előadott éneke sem maradt el.

A közösen énekelt dalok régi emlékeket idéztek fel – már csak azért is, mert a megjelentek között volt néhány korábbi tanítvány és szülő is. Ezúttal is a Jeszenyin-dal volt a nagy kedvenc, többeknek megremegtette a lelkét az orosz népdalszerű hangzás, a jellegzetes dallam, a szöveg pedig visszaidézte a jelenlévők többségének egykori ifjúságát. Az emlékek beszélgetés közbeni felidézésével és mindenekelőtt a közös énekléssel nem volt nehéz a társaságnak ugyanarra a hullámhosszra kerülni.

A vendégek IRKÁ-s kiadványokat is bemutattak

Visszatérve az összejövetel bevezetőben említett fő céljára: egyre nyilvánvalóbb, mennyire fontos a klubok közti ismerkedés, a különböző városi klubok tagjai közötti barátság. Nem jó, ha egymástól elszigetelten léteznek a művelődési központban.

Daróci Lajosné klubvezető megígérte: legközelebb az IRKÁ-s műveknek egy más szeletét mutatják be
Fotók: Tarnócziné Barabás Irén és Daróci Lajosné

Fontos, hogy kiderüljön, melyik klub mit „kínál”, mivel tud örömet szerezni a többieknek. Jó példa erre az IRKA-sok ezúttal előadott összeállítása – amellyel kapcsolatban Daróci Lajosné klubvezető megígérte: legközelebb a műveknek egy más szeletét mutatják be.

Kapcsolódó Cikkek