2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb XI.kerület

Visszakerültek az apák a családi térképre

„Apa is csak egy van” mottóval az Apahajón ünnepelte az édesapákat a Fiatal Családosok Klubja. A Ficsak az apukákkal és családjaikkal megtelt fedélzeten átadta az apák napi játéka fődíjait is: egy sportkamerát és egy kétnapos vizsolyi családi pihenést.

A Ficsak a családok éve támogatásával szervezett apák napi játékával és az Apahajó programmal is az apák családban betöltött szerepének fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.


– Egyesületünk legfontosabb célja, hogy országszerte segítse a családok életét, illetve megismertesse a családos életforma örömeit a fiatalabb generációkkal. Kiemelt figyelmet fordítunk az édesapákra, ezért is szerveztük meg az apák napi játékunkat, ahová több mint 230 apa-gyermek fotó érkezett, ami messze túlszárnyalta minden várakozásunkat – mondta a Lokál Extrának Király Nóra. A Ficsak alapítója hozzátette, úgy látja, Magyarországon is egyre inkább elfogadottá válik az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben.

Egy kutatás kimutatta, hogy 2011 és 2012 között az apukák átlagosan 59 percet foglalkoztak gyerekükkel naponta, míg például 1965-ben mindössze 16 percet. Ez majdnem négyszer annyi idő. Az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben sokat javult az elmúlt évtizedekben. Ehhez azonban olyan munkahelyre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy ne az esti fürdetés után érkezzen haza az édesapa a munkából. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is ott volt az Apahajón. Elmondta, a kormány minden családtámogatási eszközt úgy alakított ki, hogy azt szükség esetén az apukák is igénybe vehessék.


– Ma 142 ezer ember van gyeden Magyarországon, ebből 11 ezer férfi, tehát 11 ezer édesapa veszi igénybe a gyedet. Mára négy százalék alá csökkent a férfiak munkanélkülisége Magyarországon, és a családok évében minden eddiginél jobban szeretnének az édesapákra figyelni. Érdemes tehát az apaságot vállalni, mert ez a legjobb dolog, ami egy férfi életében történhet.

Tabáni István dalszerző, énekes pár hetes apukaként úgy nyilatkozott, hogy ő is nagyon hálás az édesapjának, megköszönte a sok segítséget.

Léder László pszichológus arról beszélt, hogy nap mint nap megéli az apák hiányát a magyar családokban, de látja a felemelő pozitív példákat is, ahol a szerető apai jelenlét megerősíti az anyát, a párkapcsolatot és segíti a gyerekek sorsát.

– Az Apa Akadémiát éppen azzal a céllal hoztuk létre, hogy „visszacsempésszük” az apákat a magyar családokba. Nagyon örülök, hogy a családok évében az apák visszakerültek a családi térképre.

Családok, beszállás! (Fotók: FICSAK)

Apák a fedélzeten (Fotók: FICSAK)

Az Apa Hajón a gyerekek is remekül szórakoztak (Fotók: FICSAK)

Léder László a kislányával, Beneda Attila, Király Nóra, Tabáni István (Fotó: FICSAK)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.