2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb XI.kerület

Visszakerültek az apák a családi térképre

„Apa is csak egy van” mottóval az Apahajón ünnepelte az édesapákat a Fiatal Családosok Klubja. A Ficsak az apukákkal és családjaikkal megtelt fedélzeten átadta az apák napi játéka fődíjait is: egy sportkamerát és egy kétnapos vizsolyi családi pihenést.

A Ficsak a családok éve támogatásával szervezett apák napi játékával és az Apahajó programmal is az apák családban betöltött szerepének fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.


– Egyesületünk legfontosabb célja, hogy országszerte segítse a családok életét, illetve megismertesse a családos életforma örömeit a fiatalabb generációkkal. Kiemelt figyelmet fordítunk az édesapákra, ezért is szerveztük meg az apák napi játékunkat, ahová több mint 230 apa-gyermek fotó érkezett, ami messze túlszárnyalta minden várakozásunkat – mondta a Lokál Extrának Király Nóra. A Ficsak alapítója hozzátette, úgy látja, Magyarországon is egyre inkább elfogadottá válik az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben.

Egy kutatás kimutatta, hogy 2011 és 2012 között az apukák átlagosan 59 percet foglalkoztak gyerekükkel naponta, míg például 1965-ben mindössze 16 percet. Ez majdnem négyszer annyi idő. Az édesapák aktív jelenléte a gyermeknevelésben sokat javult az elmúlt évtizedekben. Ehhez azonban olyan munkahelyre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy ne az esti fürdetés után érkezzen haza az édesapa a munkából. Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár is ott volt az Apahajón. Elmondta, a kormány minden családtámogatási eszközt úgy alakított ki, hogy azt szükség esetén az apukák is igénybe vehessék.


– Ma 142 ezer ember van gyeden Magyarországon, ebből 11 ezer férfi, tehát 11 ezer édesapa veszi igénybe a gyedet. Mára négy százalék alá csökkent a férfiak munkanélkülisége Magyarországon, és a családok évében minden eddiginél jobban szeretnének az édesapákra figyelni. Érdemes tehát az apaságot vállalni, mert ez a legjobb dolog, ami egy férfi életében történhet.

Tabáni István dalszerző, énekes pár hetes apukaként úgy nyilatkozott, hogy ő is nagyon hálás az édesapjának, megköszönte a sok segítséget.

Léder László pszichológus arról beszélt, hogy nap mint nap megéli az apák hiányát a magyar családokban, de látja a felemelő pozitív példákat is, ahol a szerető apai jelenlét megerősíti az anyát, a párkapcsolatot és segíti a gyerekek sorsát.

– Az Apa Akadémiát éppen azzal a céllal hoztuk létre, hogy „visszacsempésszük” az apákat a magyar családokba. Nagyon örülök, hogy a családok évében az apák visszakerültek a családi térképre.

Családok, beszállás! (Fotók: FICSAK)

Apák a fedélzeten (Fotók: FICSAK)

Az Apa Hajón a gyerekek is remekül szórakoztak (Fotók: FICSAK)

Léder László a kislányával, Beneda Attila, Király Nóra, Tabáni István (Fotó: FICSAK)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.