EUR: 323,11 Ft
CHF: 286,37 Ft
2018. december 09., vasárnap
Natália

Belföld

2010-hez képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

A 2010-es adatokhoz képest 765 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, közülük 610 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el – mondta pénteken Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva.

A KSH pénteki közlése szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 475 ezer volt az április-júniusi időszakban, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban 3,6 százalékosra esett a munkanélküliségi ráta, amely egy év alatt 0,7 százalékponttal csökkent.


A helyettes államtitkár szerint a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien az országban, a munkanélküliség pedig történelmi mélypontra csökkent.

Hozzátette, hogy az Európai Unióban Csehország áll az élen, ahol a munkanélküliségi ráta nem éri el a 3 százalékot, azt követi Németország (3,4 százalék), Magyarország pedig Lengyelországgal halad fej-fej mellett a 3,6 százalékos munkanélküliségi rátával.


Simon Attila István szólt arról is, hogy az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma egy év alatt 100 ezerrel nőtt, akik közül minden második ember az építőiparban, minden harmadik a feldolgozóiparban tevékenykedik.

Az elmúlt 8 évben a versenyszférában munkát vállalók 40 százaléka a feldolgozó iparban, 10-10 százaléka az építőiparban, illetve a humán egészségügy és szociális ellátásban, 7 százalékuk pedig a mezőgazdaságban helyezkedett el.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy a múlt héten az Országgyűlés által elfogadott 2019-es költségvetés a biztonságos növekedést tűzte ki célul.

Kiemelte, hogy a hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre újabb 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho), amennyiben az idén 6 százalékos lesz a reálbérnövekedés a versenyszférában. A szocho 2 százalékpontos mérséklésének következtében 130 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, amit ők bérfejlesztésre fordíthatnak.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarországon megvalósuljon a teljes foglalkoztatás, valamint, hogy mindenki aki akar, az olyan munkát tudjon vállalni, amelyért tisztességes bérezésben részesül – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Kapcsolódó Cikkek

 • Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Piacképes startupoknak ajánl 50 milliós befektetést az MVM Csoport

  Egyenként akár 50 millió forint magvető befektetést és akcelerációs szolgáltatásokat vehetnek igénybe az MVM Edison startup versenyének győztesei; az MVM Csoport harmadik alkalommal kiírt innovációs pályázatára január végéig jelentkezhetnek ígéretes ötleteikkel az innovatív fejlesztők – közölték a szervezők.

 • Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Tízmillióért kelt el Radnóti Miklós kézirata

  Ötmillió forintos kikiáltási árról indulva végül 10 millió forintért kelt el Radnóti Miklós klasszikusának, a Járkálj csak, halálraítélt című versnek egyetlen fennmaradt kézirata a Központi Antikvárium péntek esti árverésén.

 • Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Új családtámogatási intézkedések készülnek

  Több családtámogatási elképzelés is a Pénzügyminisztérium napirendjén van, ezek között szerepel az úgynevezett falusi csok is – mondta a Magyar Időknek a pénzügyekért felelős államtitkár.