EUR: 333,68 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

2019 a biztonságos költségvetés éve lesz

A tervek szerint ma fogadja el az Országgyűlés a 2019-es költségvetést. A Lokál összegyűjtötte a legfontosabb adatokat a büdzséről: egy biztos, a családok jól járnak.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az állam működésében megvalósul a nullás egyenleg, csak a beruházások és fejlesztések esetén látható hiány. A magyar gazdaság kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ezért 2019-ben mind az általános tartalék, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött biztonsági tartalékelemek összege másfélszeresére emelkedik – mutatott rá Varga Mihály.


Családtámogatás

– összesen 2000 milliárd forint jut jövőre családtámogatásra, ez a 2010-es összeg duplája


havi 40 ezer forintra emelkedik két gyerek után a családi adókedvezmény (ez összesen 20 milliárd forintot hagy 380 ezer család kasszájában)

– 265 milliárd forintot fordítanak munkaalapú családtámogatásokra 2019-ben, 14 százalékkal többet, mint idén

–  a mindenkori minimálbérig érvényesíthetik az adócsökkentést a kisgyerekes édesanyákat foglalkoztatók az eddigi havi bruttó 100 ezer forint helyett, illetve az adómentességet a kisgyerekes dolgozókat foglalkoztatók

– 51 százalékkal nőtt az átlagbér, ezáltal a családok jövedelme is az elmúlt hat évben

–  79 milliárd forintot szánnak ingyenes étkeztetésre

11 milliárd forint jut ingyenes tankönyvre

– 10 milliárd forintot fordítanak családbarát szülészetek kialakítására

– csaknem félmilliárd forintot költenek a nevelőszülők és a nevelőszülői hálózatok támogatására

–  fejenként 81 700 forintról 91 400 forintra emelik az óvodák működtetési támogatását

3 milliárd forintot szánnak óvodai tárgyi eszközök beszerzésére

Kásler Miklós az adatok tükrében úgy látja, hogy 2010 óta családközpontú a kormányzás. Ahhoz ugyanis, hogy a magyar nemzet megőrizhesse tradícióit, kultúráját, és fennmaradhasson, gyerekeknek kell születniük, akik az európai és a magyar értékrendnek megfelelően nőnek fel, és nem a külföldről, akár a migráció során idekerülő embereknek kell fenntartaniuk a közösségeket.

Bérfejlesztés

– 4000 milliárd forint jut bérfejlesztésre

5 százalékkal nő a katonák és rendvédelmisek fizetése

8 százalékkal emelkedik egészségügyi szakdolgozók bére (2019. novembertől)

–  10 százalékkal nőnek a reálbérek

19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke a 2016-ban megkötött hatéves bérmegállapodás alapján, ezzel 100 milliárd forint marad a vállalkozóknál

–  az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni

A foglalkoztatáspolitika fő célkitűzése, hogy elérjük a teljes foglalkoztatottságot. Ehhez egyre közelebb kerülünk, hiszen sosem volt ilyen alacsony a munkanélküliség hazánkban, mindössze 3,7 százalékos a munkanélküliségi ráta, a nyolc évvel ezelőttihez képest 75o ezerrel dolgoznak többen. Az adókedvezmények célzottabbá válnak, és a korábbi 100 ezer forintos korlát helyett a minimálbér erejéig vehetők igénybe – ismertette a számadatokat Bodó Sándor pénzügyminisztériumi államtitkár.

Vidékfejlesztés

–  737 milliárd forint jut az önkormányzatokkal kapcsolatos feladatokra és fejlesztésekre

35oo milliárdos fejlesztés indul

135 milliárd jut a Modern Városok Programra

Közbiztonság

35o milliárd forint jut közbiztonságra

12,5 milliárd forinttal kap többet a rendőrség

15,7 milliárd forinttal több jut a korábbi évekhez képest határvédelemre

25 milliárd forintot szánnak terrorellenes intézkedésekre

9,5 milliárd forintot fordítanak a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal működésére

77 milliárd forintot kap a katasztrófavédelem

Kontrát Károly államtitkár szerint a déli határon 2015 őszétől rend és biztonság van, azóta is több szigorítást vezettek be. Ugyanakkor a nyugat-balkáni útvonalon továbbra is kritikus a helyzet, a veszély nem múlt el, de helytáll a rendőrség, Magyarország és magyar emberek biztonságban vannak – mondta az államtitkár.

Egészségügy

2000 milliárd forintnál is többet fordítanak jövőre egészségügyre, ez 2010-hez képest 647 milliárddal, az elmúlt évhez képest pedig 191 milliárd forinttal nagyobb összeg

700 milliárdos beruházást valósítanak meg a következő években a fővárosi és a megyei kórházakban az Egészséges Budapest Program keretében. Tavaly 40 milliárd forintot fordítottak erre, jövőre 42 milliárdot terveznek

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy a magyar egészségügy több évtizedes lemaradást pótolt az elmúlt néhány évben és pótol a következő hat-nyolc évben.

Kapcsolódó Cikkek