EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Debrecen

2020-ban megnyílhat a Latinovits Színház

Pályázatokon nyert támogatással lehetőség nyílik arra, hogy Debrecenben befejeződjön a Latinovits Színház kivitelezése. A program fontos eleme lesz a magyar–román kulturális kapcsolatok fejlesztésének, valamint Debrecen abbéli törekvésének, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Végre befejeződhet az évekkel korábban félbemaradt teátrum beruházása
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– A Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottságának döntése alapján Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye közös egészségügyi és kulturális pályázatai között a „Román–magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára” című, valamint a „Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” című projektek összességében közel 13 millió euró támogatást nyertek el – jelentette be a napokban a Latinovits Színház épületében Papp László, Debrecen polgármestere.


A pályázat 85 százalékos európai uniós támogatású, 10 százalékos arányú a magyar állam segítsége, valamint 5 százalékos Debrecen város szükséges önereje. A „Román–magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára” projekt keretében a debreceni Csokonai Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház közötti együttműködést fejlesztenék. Infrastrukturális, műszaki és technikai fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket valósítanának meg a két intézményben, illetve közös színházi előadásokat és egyéb, határon átnyúló közös szakmai és művészeti tevékenységeket szerveznének. A projekt magyar résztvevője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, román részről pedig a nagyváradi Szigligeti Színház a kedvezményezett.

A „Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” című projektben a határtérség történelmi és kulturális örökségének feltárását és feldolgozását végeznék el. A művészeti képzésekhez szükséges infrastrukturális, műszaki, technikai, tárgyi feltételeket teremtenék meg (pl. oktatótér variálható nézőtérrel, termek, sötétkamra, eszközök), létrehoznák a Közös Kulturális Értéktárat, valamint fejlesztenék a Körösvidéki Múzeumot és a Várad Kulturális Folyóiratot – mondta a tájékoztatón Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. A projekt részei továbbá a közös képzési és értékmegőrzési tevékenységek (pl. értékek digitalizációja, tananyagfejlesztés, képzések és művészeti gyakorlatok lebonyolítása, honlap- és applikációfejlesztés, szakmai, művészeti és egyéb rendezvények szervezése, közös médiatár elkészítése és disszeminálása) is. A projekt vezetője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, magyar oldalról a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, román részről pedig a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat a kedvezményezett.


A Latinovits Színház nagyszínpada most így néz ki
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László, Debrecen polgármestere azzal zárta a tájékoztatót, hogy a Latinovits Színház kivitelezésének befejezésével és a Csokonai Nemzeti Színház teljes felújításával a 2020-as évek elejére két modern, minden szakmai és művészeti igényt kielégítő színház működhet Debrecenben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.