EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Debrecen

2020-ban megnyílhat a Latinovits Színház

Pályázatokon nyert támogatással lehetőség nyílik arra, hogy Debrecenben befejeződjön a Latinovits Színház kivitelezése. A program fontos eleme lesz a magyar–román kulturális kapcsolatok fejlesztésének, valamint Debrecen abbéli törekvésének, hogy elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Végre befejeződhet az évekkel korábban félbemaradt teátrum beruházása
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

– A Románia–Magyarország Határ Menti Együttműködési Program ellenőrző bizottságának döntése alapján Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megye közös egészségügyi és kulturális pályázatai között a „Román–magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára” című, valamint a „Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” című projektek összességében közel 13 millió euró támogatást nyertek el – jelentette be a napokban a Latinovits Színház épületében Papp László, Debrecen polgármestere.


A pályázat 85 százalékos európai uniós támogatású, 10 százalékos arányú a magyar állam segítsége, valamint 5 százalékos Debrecen város szükséges önereje. A „Román–magyar határon átnyúló kulturális inkubátor az előadóművészetek számára” projekt keretében a debreceni Csokonai Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház közötti együttműködést fejlesztenék. Infrastrukturális, műszaki és technikai fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket valósítanának meg a két intézményben, illetve közös színházi előadásokat és egyéb, határon átnyúló közös szakmai és művészeti tevékenységeket szerveznének. A projekt magyar résztvevője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, román részről pedig a nagyváradi Szigligeti Színház a kedvezményezett.

A „Román–magyar határon átnyúló képzési központ és értéktár a kulturális és történelmi örökség számára” című projektben a határtérség történelmi és kulturális örökségének feltárását és feldolgozását végeznék el. A művészeti képzésekhez szükséges infrastrukturális, műszaki, technikai, tárgyi feltételeket teremtenék meg (pl. oktatótér variálható nézőtérrel, termek, sötétkamra, eszközök), létrehoznák a Közös Kulturális Értéktárat, valamint fejlesztenék a Körösvidéki Múzeumot és a Várad Kulturális Folyóiratot – mondta a tájékoztatón Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. A projekt részei továbbá a közös képzési és értékmegőrzési tevékenységek (pl. értékek digitalizációja, tananyagfejlesztés, képzések és művészeti gyakorlatok lebonyolítása, honlap- és applikációfejlesztés, szakmai, művészeti és egyéb rendezvények szervezése, közös médiatár elkészítése és disszeminálása) is. A projekt vezetője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, magyar oldalról a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, román részről pedig a Körösvidéki Múzeum és a Várad kulturális folyóirat a kedvezményezett.


A Latinovits Színház nagyszínpada most így néz ki
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László, Debrecen polgármestere azzal zárta a tájékoztatót, hogy a Latinovits Színház kivitelezésének befejezésével és a Csokonai Nemzeti Színház teljes felújításával a 2020-as évek elejére két modern, minden szakmai és művészeti igényt kielégítő színház működhet Debrecenben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.