EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Békéscsaba

300 éves időutazás a Szent István téren

Ahogyan arról már korábban is írtunk, idén ünnepli újjátelepítésének 300. és várossá nyilvánításának 100. évfordulóját Békéscsaba. Ehhez kapcsolódóan pedig egy nagyszabású fesztivált rendeznek a napokban.

A programsorozat maga április 28-án kezdődött meg a Jókai Színházban, egy ünnepi gálaműsorral, melyet Seregi Zoltán színházigazgató rendezett. Ezen a rendezvényen mutatták be az Ajtók kitárulnak című előadást is, amelyet hatalmas érdeklődés övezett. Utána Tóth Péter zongoraművész műsorát is hallhatták a megjelentek. Egy kisfilmet is lejátszottak, ebben olyan békéscsabai és Békéscsabához köthető neves személyiségek szerepeltek, mint Munkácsy Mihály, Stark Adolf, Áchim L. András, Kvasz András és Tevan Andor, de egy térképen az is látszódott, hogyan terjeszkedett a település, mikor jött létre Jamina vagy a Lencsési lakótelep. Kísérő rendezvény számos volt az év folyamán, például a gyermekrajz-kiállítás, melynek tematikája idén szintén a 300-as évforduló volt.


Július 6. és 8. között jön a következő nagy programelem: a Mindenki, aki CSABAI! – Békéscsaba300 Fesztivál. A Szent István téren megidézik az 1718-as betelepülést, sor kerül egy nagyszabású gálára helyi kötődésű művészekkel, valamint várható még szabadtéri istentisztelet, vásári bábjáték és a vasárnapot a Ghymes zárja. A rendezvénnyel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Tege Antal, a fesztivál egyik rendezője kifejtette, a programok központi helyszíne a Szent István tér lesz, ahol minden korosztály megtalálhatja magának a megfelelő rendezvényelemet – erre külön figyeltek a szervezők.

A hivatalos megnyitó szombaton lesz, de már péntek estétől színes programok várják az érdeklődőket. Szétosztják a teret: egyszerre lesz lehetőségünk visszarepülni az időben 300 évet és megmaradni a jelenben. Tege Antal szerint az egyik leglátványosabb része a napnak egyértelműen A Csabaiak bejövetele lesz, amely egy látványos felvonulás a Korzó tértől a Szent István térre jelmezekkel, szekerekkel.


Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke elmondta, a szlovák közösség egyik legnagyobb ünnepét, a Magyarországi Szlovákok Napját 2018-ban Békéscsabán, a fesztivál ideje alatt szervezik meg. A fesztivál szervezői számára nagy dicsőség, hogy a szlovákok napját sikerült a békéscsabai évforduló ünneplésével összehangolni. Ehhez kapcsolódva a Kossuth téren elevenedik meg a hagyományőrző udvar, ahol többek között berendezik a csabai mesterségek utcáját, valamint megtartják a Csabáról elszármazottak találkozóját is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Ziomara Morrison az Aluinvent DVTK új játékosa

    Az Aluinvent DVTK centere, Chanel Mokango néhány nappal ezelőtt edzés közben súlyos térdsérülést szenvedett. A kongói játékos felépülése hosszabb időt vesz igénybe, ezért a pótlásáról azonnal gondoskodni kellett.