EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Ózd

A legjobb kézilabdás utánpótlás-nevelők között a Lóci

Egy felnőtt női csapat és hat utánpótlás lánycsapat képviseli a különböző bajnokságokban az ózdi Lóci Diáksport Egyesületet. Az ifjúsági III. osztályban a most véget ért bajnokságban a korosztályos csapattal ezüstérmet szereztek.

Az egyesület alapítója és vezetőedzője Barta Zsolt, aki közel húszéves kézilabdás múlttal dicsekedhet. Az Ózdi Kohász SE csapatában a legmagasabb osztályban, az Ózdvidéki Bányászban pedig NB I/B-ben játszott, de pályára lépett a Honvéd Szondi SE színeiben is. Az egyesület 2002-ben alakult és a kézilabdautánpótlás-nevelést tűzte ki célul. Az eddigi legnagyobb sikert 2004-ben érték el, amikor az U14 fiú korosztályban megnyerték a magyar bajnokságot. Abból a csapatból később nyolcan játszottak valamelyik NB I-es klubban. Az eredmények arról is tanúskodnak, hogy kiváló utánpótlás-nevelés zajlik az egyesületben, ahol Barta Zsolt munkáját 12 sportmunkatárs, köztük négy edző segíti.


Mivel Ózdon kevés a sportlétesítmény és a meglévőket sem bocsátják a rendelkezésükre, a Marosi István Városi Sportcsarnok mellett kénytelenek igénybe venni a Putnok Városi Sportcsarnokot is az edzések megtartására, ami sok utazgatással jár. Ennek előnyeként említhető meg a sportág ottani népszerűsítése, hiszen a mintegy 70 fő igazolt játékosukból 20-an Putnokon vagy Bánrévén élnek. Szerencsére rendelkeznek két saját mikrobusszal és van egy szerződött fuvaroztató is, így a hét csapat szállítása távoli településekre is megoldott. A bajnokságban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei csapatokkal játszanak, ami jókora költséggel jár. Az egyesületet Ózd Város Önkormányzata ebben az évben 1,2 millió forinttal támogatja, a 35 millió forintos éves keret többi részét tao-támogatásból fedezik.

Fotó: Lóci
Ózdon tartja népszerűségét a kézilabda

Barta Zsolt megemlíti, hogy Debrecenből egy-egy korosztályban három csapatot neveznek a bajnokságba. Ezek a nagy sportegyesületek olyan háttérrel rendelkeznek, hogy el tudják csábítani az ügyesebb játékosokat, akiknek továbbtanulást és elhelyezést biztosítanak. Jelenleg három 14 éves kislányt akarnak leigazolni Debrecenbe, Egerbe és Dunaújvárosba, és csak a szülőkön múlik, hogy hozzájárulnak-e a szerződéskötéshez. Így került négy éve Vámos Petra a NEKA csapatához, ahonnan serdülőválogatott lett, most pedig már az ifjúsági magyar válogatott meghatározó játékosa. A testvére, Vámos Míra két éve került a NEKA csapatához, jelenleg serdülő válogatott. A Lóci Diáksport Egyesület tehát szinte futószalagon termeli a tehetséges utánpótláskorú kézilabdázókat, ám a nevelőmunkát nem fizetik meg a nagy klubok.


Fotó: Lóci
Jó szakemberek irányításával jönnek az eredmények

A 2018/2019-es bajnokságra augusztus közepén kezdik a csapatok a felkészülést, a vezetőedző reméli, addig felgyógyulnak a sérültjeik, mert elég komoly sérüléshullám sújtotta őket. Barta Zsolt úgy látja, a válogatott játékosok körében is gyakori szalagszakadások a felgyorsult, dinamikus, erőteljes kézilabdának tudhatók be, ami túlságosan megviseli a sportolók szervezetét és mindez már náluk is jelentkezik.

Az elmúlt bajnokság jutalmaként májusban Svájcban jártak a Lóci játékosai, akik egy ottani csapat ózdi látogatását viszonozták, és csak ezután kezdődhetett el a nyári lazítás.

Fotó: Lóci
Az ezüstérem nagy siker az erős mezőnyben

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.