EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,94 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

A barlang falán csöpögő vizet itták a gyerekek

Először szólalt meg a thaiföldi barlangmentést vezető haditengerészeti parancsnok, Arpakorn Yukongkaew.„A reményből valóság lett. Kevés reményünk volt arra, hogy a gyerekeket életben találjuk a barlangban, de muszáj volt megpróbálnunk megmenteni őket. Ezzel a tudattal kellett dolgoznunk” – mondta a BBC-nek adott interjújában.

Yukongkaew szerint a kifelé vezető úton mászni, sétálni és búvárkodni kellett, mindezt úgy, hogy szinte semmit sem lehetett látni, és csak egy vezetőkötél mutatta az utat a búvároknak és a gyerekeknek, akik a barlangban átlag két kilót fogytak. A fiatalokra az arcot teljesen takaró búvármaszkot adtak. Az is kiderült, hogy a 12 gyerek és edzőjük az első napokban a barlang faláról csöpögő tiszta vízből ittak. Egyébként könnyen tragédia is történhetett volna, ugyanis az utolsó gyerek kimenekítését követően az egyik szivattyú, amelyet arra használtak, hogy a vízszintet szabályozzák, elromlott és teljesen leállt.


A barlang fogságában töltött 17 nap alatt az edző, Ekapol Chantawong meditálásra tanította a gyerekeket, hogy minél kevesebb oxigént és energiát használjanak.

 

Ez történt korábban:


Kapcsolódó Cikkek