EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Külföld

A barlang falán csöpögő vizet itták a gyerekek

Először szólalt meg a thaiföldi barlangmentést vezető haditengerészeti parancsnok, Arpakorn Yukongkaew.„A reményből valóság lett. Kevés reményünk volt arra, hogy a gyerekeket életben találjuk a barlangban, de muszáj volt megpróbálnunk megmenteni őket. Ezzel a tudattal kellett dolgoznunk” – mondta a BBC-nek adott interjújában.

Yukongkaew szerint a kifelé vezető úton mászni, sétálni és búvárkodni kellett, mindezt úgy, hogy szinte semmit sem lehetett látni, és csak egy vezetőkötél mutatta az utat a búvároknak és a gyerekeknek, akik a barlangban átlag két kilót fogytak. A fiatalokra az arcot teljesen takaró búvármaszkot adtak. Az is kiderült, hogy a 12 gyerek és edzőjük az első napokban a barlang faláról csöpögő tiszta vízből ittak. Egyébként könnyen tragédia is történhetett volna, ugyanis az utolsó gyerek kimenekítését követően az egyik szivattyú, amelyet arra használtak, hogy a vízszintet szabályozzák, elromlott és teljesen leállt.


A barlang fogságában töltött 17 nap alatt az edző, Ekapol Chantawong meditálásra tanította a gyerekeket, hogy minél kevesebb oxigént és energiát használjanak.

 

Ez történt korábban:


Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.