EUR: 323,45 Ft
CHF: 286,27 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

A görög hatóságok szerint gyújtogatás okozhatta az erdőtüzeket

Komoly jelek utalnak arra, hogy gyújtogatás okozta a 83 ember életét követelő, e hét eleji erdőtüzeket Görögországban – jelentette be Níkosz Tószkasz görög polgári védelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, műholdas felvételek elemzése és a helyszínen végzett vizsgálatok alapján feltételezik azt, hogy a hétfőn rövid időn belül több helyen felcsapó tüzeket gyújtogatással okozták az Athéntól mindössze 29 kilométerre lévő, teljesen felperzselt Mátiban és a fővárostól nyugatra, az erdőkkel szegélyezett Kinétában is.


Hírügynökségek szerint a felvételeken az látható, hogy Kinétában alig fél órán belül három helyen csaptak fel lángok sorban, az országúttal párhuzamosan.

A polgári védelmi miniszter nem zárta ki, hogy a tűzoltóság és a rendőrség hibázott, fogalmazása szerint “eredményesebben is tehette volna a dolgát”.


A kérdésre, hogy lehetett volna-e másképp is reagálni a tűzvészre, Tószkasz azt válaszolta: “lelkiismeretből” felajánlotta lemondását Alekszisz Ciprasz miniszterelnöknek, aki azonban elutasította, arra hivatkozva, hogy “ez most a harc ideje”.

A görög hatóságok csütörtökön közölték, hogy 83-ra emelkedett az erdőtüzek halálos áldozatainak száma, többtucatnyi embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A halottak között van egy ír és egy belga állampolgár is – jelentette az ERT közszolgálati rádió. Korábbi hírek szerint két lengyel állampolgár is halálát lelte a tűz miatt.

A tüzek nem hunytak ki teljesen, még mindig mintegy 300 tűzoltó és önkéntes vesz részt az oltásban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek