2019. szeptember 16., hétfő
Edit

Budapest V.kerület

A homlokzat már kész

Minden bizonnyal impozáns szálloda lesz a Párisi Udvar épületében, amelynek a tervek szerint az év végére kell elkészülnie. A homlokzat már kész, ez is mutatja, milyen szépségben lesz része annak, aki itt vesz ki szobát, lakosztályt.

Hosszú ideig volt kihasználatlan a Belváros, sőt egész Budapest legszebb ingatlanjainak egyike, a Párisi Udvar. Folyik a felújítás. A Párisi Udvar földszintjén és a félemeleten üzletek, éttermek, kávézók kapnak helyet, az első szinten spa-, wellness- és fitneszszolgáltatások várják majd a vendégeket, emellett öt szinten vendégszobák, valamint a tetőtérben ötszáz négyzetméteren két tetőkertes, körpanorámás luxuslakosztályt is kialakítanak, ám az épület nagy részét hotelként hasznosítják.


Az állványzat elbontásával láthatóvá vált a pazar homlokzat

A belső terek az év végére készülnek el

Budapest legszebb épületeinek egyike

Július 11-re elkészült a homlokzat, ekkor mutatták be a nagyközönségnek. Már jól látható a Zsolnay-kerámiaburkolat, a Róth Miksa által készített üvegablakok és a Villeroy and Boch-mettlachi. Az épület kristálykupolája is visszanyerte eredeti pompáját az alapos tisztításnak köszönhetően. Hamarosan az ólomüvegek szintén a helyükre kerülnek. Az épület restaurálását szigorú műemlékvédelmi előírások alapján végzik a szakemberek.

Az épület homlokzata tekintélyes méretű, háromezer négyzetméter, legmagasabb pontja pedig 41 méter, ami egy 13 emeletes panelház magasságának felel meg. Számos helyen cserélni kellett az eredeti alapanyagokat, kerámiákat, burkolatokat és díszítőelemeket. Közel 10 ezer elemet kellett pótolni. Ezek nagyobb része újonnan gyártott Zsolnay-kerámia, kisebb része pedig az épületen fellelt eredeti kerámia. A burkolatot 41 restaurátor közel 70 ezer órányi munkával állította helyre. Összesen mintegy 250 ezer elem található a homlokzaton, ezek közül a legkisebb 20 dekás, a legnagyobb 65 kilós. Mindezen túl 500 négyzetméternyi réz díszburkolat is található a homlokzaton. Ezt úgy hozták helyre, hogy megőrizték az eredeti, természetes patináját: csak ezen öt restaurátor dolgozott.


A tervek szerint novemberben a Ferenciek terének eredeti  forgalmi rendje is visszaáll, mert az épületben akkor már csak belső munkákat végeznek.

– A kivitelezési munkálatok java része a hátunk mögött van, de természetesen előttünk áll még a szálloda elindítása, amely a Párisi Udvar Hotel Budapest és a Mellow Mood Hotels számára is komoly lépés. Jelenleg a személyzeti stratégia kialakítására koncentrálunk, és már több kulcspozíció elkelt – nyilatkozta Fazekas Tamás, a Párisi Udvar Hotel Budapest szállodaigazgatója. A Párisi Udvar a Mellow Mood Hotels legújabb, a The Unbound Collection by Hyatt szállodalánchoz tartozó ötcsillagos hotelje lesz, amely télen készül el, akkor indul a próbaüzem.

Kapcsolódó Cikkek