EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb

A kártyával tanultunk meg számolni

Egy autóbuszúton tanult meg ultizni negyven évvel ezelőtt, és azóta is nagy örömmel játssza a játékot Gyarmati Róbert, az Ulti Liga 2018 győztese. Azt mondja, a verseny lángra lobbantotta a régi szenvedélyt, jövőre megvédené bajnoki címét.

Hogyan kap rá valaki a kártyára? Ezer útja van annak. A korábban Veszprémben, de húsz éve már Nemesvámoson élő Gyarmati Róbert például már kisgyerekként megismerkedett a színes lapokkal.


Gyarmati Róbert negyven éve játssza az ultit

A győztes szeretné jövőre megvédeni bajnoki címét

– Apámmal egyszerűbb kártyajátékokat játszottunk, például snapszert – mesélte. – Neki az volt az elve, hogy a gyerek akkor tanul meg jól számolni, ha érdekes feladatokat kap. Ő ezt a kártyával oldotta meg, és mi rendkívül élveztük.

Az ultihoz tehát egyenes út vezetett, és nem is kellett sokat várni rá. Gyarmati Róbert tekézett Veszprémben, az új szenvedély pedig egy autóbuszos út alkalmával kopogtatott nála.


– Nyíregyházára utaztunk, ami Veszprémből nagyon hosszú út volt: hat óra – emlékezett vissza a tizenöt esztendős kora körüli időkre. – Valahogy el kellett ütni az időt, előkerült a kártya, és a többiek elkezdtek tanítgatni. A visszaúton már egészen jól ment a dolog.

Gyarmati Róbert azt mondja, sosem volt napi játékos, de összejárt játékosokkal, és versenyekre is ellátogatott, mert érdekli a küzdelem. Az utóbbi esztendőkben az interneten is szerencsét próbált.

– Mivel egy partihoz utazgatni kell, azt meg kell szervezni, egyszerűbbnek látszott a neten gyakorolni – avatott be. – Ez azért is volt hasznos, mert a televíziónak és az internetnek köszönhetően találtam rá a ligára. Ami számomra különös, hogy a versenyeken azt láttam, sok játékos sokkal többet gyakorol nálam. A szünetekben, sőt a versenynapok végén, éjjel is játszottak. A győzelmem tehát nem feltétlenül a gyakorlottságomnak köszönhető, talán én akartam a legjobban nyerni.

– De azért azt be kell vallanom – tette hozzá –, hogy izgultam. A végén a négy nap alatt két kilót fogytam.

A kérdésre, hogy az ulti valóban az idősebb generációk játéka-e, így felelt:

– Ezen a versenyen főleg az én korosztályom, illetve a nálam idősebbek vettek részt, fiatalt keveset láttunk. De talán van remény. A 6-8 éves unokáimat nagyon fellelkesítette, hogy a papa megnyert egy országos versenyt, most már őket is érdekli, mi ez. Úgy tűnik, az uno kártyáról váltanak a magyarra, kérik, hogy tanítsam őket. Szóval azért van utánpótlás.

Gyarmati Róbert elárulta, a siker fellelkesítette, a jövőben többet kíván gyakorolni és versenyezni, sőt szeretné megvédeni bajnoki címét.

– A döntősorozat vége előtt elkértem a tavalyi bajnok gyűrűjét. Mondtam, szeretném felpróbálni, mert egy ilyen enyém lesz a verseny végén – mesélte. – Kinevettek, de végül nekem lett igazam. Szeretném ezt a sikert jövőre is átélni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.