EUR: 314,46 Ft
CHF: 278,66 Ft
2019. március 22., péntek
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

A kormány továbbra is kiemelt figyelmet fordít a szünidei gyermekétkeztetésre

A kormány az idén is kiemelt figyelmet fordít a rászoruló gyerekek szünidei étkeztetésére – mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Fülöp Attila egy újpesti gimnáziumban, az önkormányzat egyik nyári napközis táborában elmondta, eddig 133 ezer gyermek szülei igényeltek szünidei étkezést, és további jelentkezéseket is tudnak fogadni az önkormányzatok, hogy a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek napi egy tál meleg ételt kaphassanak.


Az államtitkár kitért arra, hogy évről évre emelkedik a gyermekétkeztetésre, ezen belül a szünidei étkeztetésre fordított kormányzati forrás.

Míg 2010-ben összességében 28,7 milliárd forint jutott erre a célra, az idén már 79,3 milliárd áll rendelkezésre a költségvetésben, ezen belül a szünidei étkeztetésre 6,9 milliárd forint jut – mondta. Jövőre ugyanennyi forrással számol a büdzsé – tette hozzá.


Fülöp Attila jelezte, az ingyenes étkeztetés jogosultsághoz kötött, azonban nem automatikus, vagyis a szülőnek igényelni kell azt a helyi önkormányzatnál, a jóléti szolgálatoknál.

Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években nem csak a jogosultsági kört bővítették, de megemelték az egy adag ételre jutó állami támogatást is, ami 570 forint jelenleg, szemben a 2010-es 370 forinttal.

Molnár Szabolcs (Fidesz-Újpestért Egyesület), Újpest alpolgármestere elmondta, a kerületben is megoldott a gyerekek nyári étkeztetése, például az önkormányzat napközis táboraiban, ahol hetente 200-300 gyerek kap az étkezésen felül felügyeletet és tartalmas kikapcsolódásban részesül.

Az alpolgármester szerint nagy segítség ez a rászoruló családoknak, amelyekben e nélkül nehéz megoldani a gyerekek napi felügyeletét, napi egyszeri meleg étkezését.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jogsértő lehet Márki-Zayék adóeltüntetése

  Jogsértő lehet Márki-Zayék adóeltüntetése

  Jogszabályba ütköző lehet, hogy Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester és felesége, Vincze Felícia cége, A Te Születésed Kft. 2016-2017-ben is jelentősen alacsonyabb adóalapot vallott be, mint amennyit a cég honlapján szereplő szüléslevezetések száma alapján kiszámlázhattak – nyilatkozta az Origónak a Századvég elemzője.

 • Győzött a Fidesz Brüsszelben

  Győzött a Fidesz Brüsszelben

  Felfüggesztését kérte a Fidesz a balra tolódó, erősen megosztott Európai Néppártban. A kizárásra játszó balliberális politikusok dupla kudarcot vallottak Brüsszelben, ahol soros György fia is megjelent.

 • Mentsük meg Dodót, a futóbajnokot!

  Mentsük meg Dodót, a futóbajnokot!

  Több mint három éve vár gazdira az Illatos úti ebtelepen Dodó, a legszebb korában lévő, staffordshire jellegű kankutya, aki gondozói szerint félreértett zseni, és egyben lelkes futóbajnok.