EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Belföld

A kormányzati intézkedések segítik a lakásépítések növekedését

A lakásépítések dinamikus növekedésében jelentős szerepe van az otthonteremtési programnak, valamint a kedvezményes lakásáfának – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH azt közölte, az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.


A helyettes államtitkár kiemelte a hatéves bérmegállapodás hatását is, mint mondta, a reáljövedelmek növekedése szintén hozzájárul a lakáspiaci kereslet élénküléséhez.

A kereslet élénkülését jelzi a lakáshitelek felfutása, január-májusban 300 milliárd forint fölé emelkedett az új lakáshitelek összértéke, ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – tette hozzá.

Balogh László meghatározónak nevezte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), összesen 81 ezer háztartás kérelmét fogadták be 232 milliárd forint értékben.

A helyettes államtitkár megjegyezte azt is: a használt lakások piacán szintén dinamikusan nő a forgalom, tavaly több mint 150 ezer lakás cserélt gazdát, az idei első félévben pedig további 4 százalékos bővülést mértek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció (DK) a bevándorláspárti politika magyar élharcosaként a magyar parlamentben is folytatja a nyomásgyakorlást.

 • Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy segédmotoros kerékpárt toló férfit péntek délután Siófokon, egy vasúti átjárónál – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.