EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Belföld

A kormányzati intézkedések segítik a lakásépítések növekedését

A lakásépítések dinamikus növekedésében jelentős szerepe van az otthonteremtési programnak, valamint a kedvezményes lakásáfának – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH azt közölte, az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.


A helyettes államtitkár kiemelte a hatéves bérmegállapodás hatását is, mint mondta, a reáljövedelmek növekedése szintén hozzájárul a lakáspiaci kereslet élénküléséhez.

A kereslet élénkülését jelzi a lakáshitelek felfutása, január-májusban 300 milliárd forint fölé emelkedett az új lakáshitelek összértéke, ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – tette hozzá.

Balogh László meghatározónak nevezte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), összesen 81 ezer háztartás kérelmét fogadták be 232 milliárd forint értékben.

A helyettes államtitkár megjegyezte azt is: a használt lakások piacán szintén dinamikusan nő a forgalom, tavaly több mint 150 ezer lakás cserélt gazdát, az idei első félévben pedig további 4 százalékos bővülést mértek.

Kapcsolódó Cikkek