EUR: 323,46 Ft
CHF: 286,47 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Belföld

A kormányzati intézkedések segítik a lakásépítések növekedését

A lakásépítések dinamikus növekedésében jelentős szerepe van az otthonteremtési programnak, valamint a kedvezményes lakásáfának – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH azt közölte, az első fél évben 6517 új lakás épült, 30,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.


A helyettes államtitkár kiemelte a hatéves bérmegállapodás hatását is, mint mondta, a reáljövedelmek növekedése szintén hozzájárul a lakáspiaci kereslet élénküléséhez.

A kereslet élénkülését jelzi a lakáshitelek felfutása, január-májusban 300 milliárd forint fölé emelkedett az új lakáshitelek összértéke, ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben – tette hozzá.

Balogh László meghatározónak nevezte a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), összesen 81 ezer háztartás kérelmét fogadták be 232 milliárd forint értékben.

A helyettes államtitkár megjegyezte azt is: a használt lakások piacán szintén dinamikusan nő a forgalom, tavaly több mint 150 ezer lakás cserélt gazdát, az idei első félévben pedig további 4 százalékos bővülést mértek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Vandálok gyújtogattak Budapesten

  Sokmilliós kárt okoztak a fővárosnak azok az ellenzék által felkorbácsolt csoportok, amelyek szerda este Bubi-kerékpárokat vertek szét, padokat gyújtogattak és rátámadtak a Parlamentet őrző rendőrökre.

 • Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Demeter Márta továbbra is titkolózik

  Mint arról már korábban beszámoltunk, közérdekű adatigényléssel fordult az Origo Demeter Mártához, annak érdekében, hogy megtudják, kiket foglalkoztat országgyűlési keretéből.

 • Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

  Így őrzi a TEK a karácsonyi vásárokat – Fotók!

   A kedd esti strasbourgi terrorcselekményt követően a magyar kormány úgy döntött, hogy fokozott biztonsági intézkedéseket hajt végre, hogy hazánkban még véletlenül se történhessen meg hasonló tragédia mint a francia városban.