EUR: 323,60 Ft
CHF: 286,05 Ft
2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Sopron

A közönségdíjas művész nyáron sem pihen

Hét év után egy hét pihenőt engedélyezett magának Savanyu Gergely. A színész nyáron sem unatkozik, több darabban láthatja közönség, és a barlangszínház házigazdája is.

Savanyu Gergely az évek alatt számos szerepben feltűnt már a színpadon
Fotó: Torma Sándor / Pro Kultúra Sopron

– Javában tombol a nyár, jut ilyenkor idő pihenésre is?
– Egy hét pihenés fért bele a nyárba és egy-egy elcsípett nap. Hosszú nyaralásra nincs idő, de úgy gondoltam, hogy hét év után egy hét külföldi pihenést megengedhetek magamnak.


A művész a következő évadban le sem jön a színpadról
Fotó: Torma Sándor / Pro Kultúra Sopron

– Nyáron sok minden a barlangszínházról szól. A te esetedben is?
– Az idén is ellátom a barlangszínház házigazdájának feladatát, persze ez nem színészi munka, de fontosnak tartom az aktív kapcsolattartást a közönséggel, amire ez remek lehetőség. Július második felében játsszuk a SingSingSing Masters Musical Show külföldi sztárfellépőkkel kibővített és zenekarral megújított változatát, ami nagy kihívás. Kimondottan örülök, hogy már hetedik éve lehetek a show konferansziéja.
– Milyen munkáknak kell még eleget tenni?
– Augusztusban próbáljuk és be is mutatjuk az Egy éj Velencében című operettet, német nyelven, a barlangszínházban. Az előadást ősztől magyarul tűzi műsorára a soproni színház. Szeptember elején pedig a Vajdaságban próbálok. A zentai csata emlékére írt egy új rockoperát Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja és Szálinger Balázs költő, ebben leszek az osztrák–magyar csapatok fővezére, Savoyai Jenő főherceg. Aztán pedig azonnal kezdődik a komédia évada Sopronban.
– Mire emlékszel vissza legszívesebben az elmúlt évadból?
– A tavalyi évad két, a pályámon is fontos szerepet hozott, amiért nagyon hálás vagyok Pataki András igazgatónak. A Hippolyt, a lakáj címszerepe és a Schiller művéből készült Ármány & Szerelem című, Demjén–Papp–Sárdy rockzenés játékban alakított Rendező karakter. Főleg ez utóbbi előadás nem várt nagy sikere fontos állomása az életemnek, amit nyilván visszaigazol a közönségdíjam is.

Savanyu Gergely meghatódott, hogy annyian szavaztak rá a közönségből
Fotó: Torma Sándor / Pro Kultúra Sopron

– Mennyire motiválja a művészt egy ilyen díj?
– A Honda Kudo gesztusa, hogy művészeti díjat hoz létre, példaértékű, és igazolja az elmúlt évek munkáját, ami nem más, mint egy helyi alkotóközösség megalapítása. Olyan sok szavazatot kaptam, amitől elérzékenyültem. Köszönöm a szeretetet és bizalmat, ami a közönségtől érkezett, és gratulálok minden kollégámnak, akire szavaztak!
– Mik a tervek a következő évadra?
– A komédia évadában le sem jövök a színpadról. A balettelőadás kivételével az összes nagyszínházi darabban játszom, ezenkívül az ország legsikeresebb alternatív színházában, a celldömölki Soltis Színházban ugyancsak látható leszek a Liliomfi című darabban. Túl azon, hogy ennél a társulatnál kezdtem a pályámat, azért is várom, mert az ország jelenleg legtöbbet foglalkoztatott rendezői, a K2 társulat tagjai állítják színpadra.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.