EUR: 323,45 Ft
CHF: 286,27 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Sopron

A közönségdíjas művész nyáron sem pihen

Hét év után egy hét pihenőt engedélyezett magának Savanyu Gergely. A színész nyáron sem unatkozik, több darabban láthatja közönség, és a barlangszínház házigazdája is.

Savanyu Gergely az évek alatt számos szerepben feltűnt már a színpadon
Fotó: Torma Sándor / Pro Kultúra Sopron

– Javában tombol a nyár, jut ilyenkor idő pihenésre is?
– Egy hét pihenés fért bele a nyárba és egy-egy elcsípett nap. Hosszú nyaralásra nincs idő, de úgy gondoltam, hogy hét év után egy hét külföldi pihenést megengedhetek magamnak.


A művész a következő évadban le sem jön a színpadról
Fotó: Torma Sándor / Pro Kultúra Sopron

– Nyáron sok minden a barlangszínházról szól. A te esetedben is?
– Az idén is ellátom a barlangszínház házigazdájának feladatát, persze ez nem színészi munka, de fontosnak tartom az aktív kapcsolattartást a közönséggel, amire ez remek lehetőség. Július második felében játsszuk a SingSingSing Masters Musical Show külföldi sztárfellépőkkel kibővített és zenekarral megújított változatát, ami nagy kihívás. Kimondottan örülök, hogy már hetedik éve lehetek a show konferansziéja.
– Milyen munkáknak kell még eleget tenni?
– Augusztusban próbáljuk és be is mutatjuk az Egy éj Velencében című operettet, német nyelven, a barlangszínházban. Az előadást ősztől magyarul tűzi műsorára a soproni színház. Szeptember elején pedig a Vajdaságban próbálok. A zentai csata emlékére írt egy új rockoperát Szarka Gyula, a Ghymes együttes tagja és Szálinger Balázs költő, ebben leszek az osztrák–magyar csapatok fővezére, Savoyai Jenő főherceg. Aztán pedig azonnal kezdődik a komédia évada Sopronban.
– Mire emlékszel vissza legszívesebben az elmúlt évadból?
– A tavalyi évad két, a pályámon is fontos szerepet hozott, amiért nagyon hálás vagyok Pataki András igazgatónak. A Hippolyt, a lakáj címszerepe és a Schiller művéből készült Ármány & Szerelem című, Demjén–Papp–Sárdy rockzenés játékban alakított Rendező karakter. Főleg ez utóbbi előadás nem várt nagy sikere fontos állomása az életemnek, amit nyilván visszaigazol a közönségdíjam is.

Savanyu Gergely meghatódott, hogy annyian szavaztak rá a közönségből
Fotó: Torma Sándor / Pro Kultúra Sopron

– Mennyire motiválja a művészt egy ilyen díj?
– A Honda Kudo gesztusa, hogy művészeti díjat hoz létre, példaértékű, és igazolja az elmúlt évek munkáját, ami nem más, mint egy helyi alkotóközösség megalapítása. Olyan sok szavazatot kaptam, amitől elérzékenyültem. Köszönöm a szeretetet és bizalmat, ami a közönségtől érkezett, és gratulálok minden kollégámnak, akire szavaztak!
– Mik a tervek a következő évadra?
– A komédia évadában le sem jövök a színpadról. A balettelőadás kivételével az összes nagyszínházi darabban játszom, ezenkívül az ország legsikeresebb alternatív színházában, a celldömölki Soltis Színházban ugyancsak látható leszek a Liliomfi című darabban. Túl azon, hogy ennél a társulatnál kezdtem a pályámat, azért is várom, mert az ország jelenleg legtöbbet foglalkoztatott rendezői, a K2 társulat tagjai állítják színpadra.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.