2019. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

Budapest XIV.kerület

A lakók véleménye egyértelmű: így nem akarják a parkfelújítást

Dühös és elégedetlen lakók gyűltek össze a Pillangó park hűs menedéket nyújtó fái alatt, ahol nyílt levelet adtak át Szabó Rebeka alpolgármester asszonynak. A levél tartalma egyértelmű volt: a Pillangó parkban élők nem akarják lakóhelyük olyan módon való felújítását, ahogy azt az önkormányzat szeretné.

Várnai László, önkormányzati képviselő, Zugló Környezetvédelmi tanácsnokától (balra) Szabó Rebeka alpolgármester vette át a nyílt levelet ( Fotó: Sáfár Tibor)

Mint lapunk a helyszínen megtudta, a Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat 2016-ban kezdte el előkészíteni a Pillangó park felújításának közel 600 milliós projektjét.
– A beruházás előkészítésére rosszul meghirdetett közösségi tervezésszeánszok kevés ott lakót mozgattak meg, ennek ellenére tisztán emlékszünk: a fórumokon megjelentek a lakótelep belső útjai és a sportpályák felújítását kérték – mondta Várnai László önkormányzati képviselő, Zugló környezetvédelmi tanácsnoka, aki hozzátette, májusban a tervek láttán az itt lakók és a Civil Zugló Egyesület által szervezett tiltakozó lakossági fórumon több mint 220 lakos világosan megfogalmazta a kritikáját.
Mindez eddig nem talált meghallgatásra, ezért a Pillangó parkban lakók két hét alatt 1200 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a parkot felszántani, letérkövezni szándékozó közbeszerzés ellen.


A lakosok 11 pontban fogalmazták meg véleményüket. Tiltakoznak többek között a tervezett fakivágások ellen, hiszen a tervek szerint 93 fa esne áldozatul a felújításnak. A lakók emellett nem szeretnék, ha felszednék a 2012-ben lefektetett és egyébként jó állapotú járdát, nem szeretnének új parkolókat vagy például nagy, túlméretezett, mintegy 5000 négyzetméteres kutyafuttatót.

Azt viszont senki nem érti, hogyan maradhat el például a sok fiatal által használt futball-, és kosárlabdapálya felújítása, mint ahogy a lakótelep belső járdáinak felújítását sem sikerült beletuszkolni ebbe a tetemes felújítási keretbe. No és azt sem szeretné senki, hogy a zöldterületek helyére 5334 négyzetméter térkövet tegyenek le.
– A polgármester többszöri ígérete ellenére a két hónapja húzódó tárgyalások alatt nem hozta nyilvánosságra a közösségi tervezés anyagait, a szerződés részletes költségvetését. Nem mellesleg Karácsony Gergely 220 ember előtt ígéretet tett arra, hogy a végleges, a lakossági igényeket jobban figyelembe vevő terveket ismét egy nyilvános fórum keretében mutatják be. Ezt az ígéretét sem tartotta be: a munkaterületet már lezárták, de a lakossági fórum elmaradt. Ki kell emelni: a Pillangó parkban és környezetében élők egyöntetűen támogatják a park felújítását, csak a helyes arányokat kellene végre megtalálni. Arra kérjük a polgármestert, hogy a Pillangó park lakóinak tett ígéretét tartsa be, ne tájékoztassa félre a lakókat, azt kommunikálva, hogy „megállapodás született a lakókkal”, mert ez nem történt meg! Újra, nyomatékosan kérjük, az itt lakók igényei szerint és ne látványberuházásként, térkőbizniszként, egy cég gazdasági akaratának megfelelve költse el az önkormányzat a kerületiek adóforintjait! – mondta Várnai László.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ünnep könyvekkel

  Ünnep könyvekkel

  Könyvkereső játékkal nyitotta meg Belváros önkormányzata a Károlyi-kertben tavasztól őszig üzemelő közösségi könyvtárat.

 • Muse: Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk

  Muse: Stadionrock-hangzást és szintetizátorokat ígérünk

  Ötödször is Budapestre érkezik a világ egyik legjobb koncertzenekarának tartott brit trió, a Muse. Matt Bellamy és társai lemezbemutató turnéjukkal garantáltan elrepítenek minket a mozivászonról már jól ismert Ready Player One világába, ahol az új dalok mellett bizonyára olyan giga világslágerek is felcsendülnek majd, mint a Supermassive Black Hole vagy az Uprising.

 • A tavasz zamata

  A tavasz zamata

  Ahogy kisüt a nap, az ízlelőbimbóink is ébredezni kezdenek.