2019. szeptember 18., szerda
Diána

Életmód

A magyar borokat dicsérte a világbajnok sommelier

A földkerekség egyik legismertebb sommelier-je, Andreas Larsson nemrégiben fővárosunkban járt. A svéd gentleman igazi világsztárja a szakmájának, vagy ha úgy tetszik: művészetének.

A sikeres séfként hírnevet szerzett fiatalember Franciaország nevezetes borvidékein képezte magát rangos „borprofesszorrá”, aztán, a kétezres években először Svédország, majd Európa, végül a világ legjobb sommelier-je címet is elnyerte.


Andreas Larsson

Ausztráliától Dél-Amerikáig, Kínától Kaliforniáig egyaránt sokat adnak a borokkal kapcsolatos minősítésére, értékelésére. A világbajnokot igazán méltó helyen, a Champion Borok Szalonjában látták vendégül a hazai borszakma és gasztronómia képviselői. Az est vendéglátó házigazdáiról elmondhatjuk, hogy nem titkoltan bort (magyar bort természetesen..) prédikálnak és a magyar bort külhonba is viszik… Méghozzá sok-sok ezer palackkal Oroszországba és egyre több más országba is.

A különleges este szervezői elmondták, hogy a „sommelier-király” örömmel mondott igent a magyarországi meghívásra, és arra is, hogy nyilvánosan értékeljen hagyományos magyar borfajtákat. A rangos rendezvény vendégeit – fanfárok helyett – remek trombita koncert fogadta, nagyszerű ifjú művésznőnk, Simon Zsófi előadásában.


Simon Zsófia

A Jókai téri Champion Wine szalonjában ezután kezdődött a jeles hazai borok felvonultatása és kóstoltatása – és minden kör után az egyszemélyes „világbajnok zsűri” véleménye következett…

– Andreas! Hány fajta bor értékelésére képes egy ültő helyében néhány óra alatt, anélkül, hogy romlana az ítélőképessége?
– Biztosan tudják a Lokál kedves olvasói is, hogy a kóstolásnál nem megisszuk, hanem csak megízleljük a bort, amit aztán ki kell köpnünk és ásványvízzel el kell tüntetnünk a szájunkból az aromáját – még akkor is, ha a világ legjobb, legdrágább borait teszteljük. Így 100-120 fajta bort vagyok képes egy nap alatt biztonságosan értékelni, bár előfordult már, hogy 200-at teszteltem.

– Tehát az nem fordulhat elő, hogy az utoljára sorra kerülő borokat jószívűbben értékeli, mert már kicsit pityókás lett a többitől?

– Ez teljesen kizárt, hiszen még centiliternyi mennyiségek sem gurulnak le a torkunkon.

                                                       Szepsy István (középen) és Andreas Larsson

– Hát akkor halljunk egy józan értékelést a mi őshonos szőlőfajtáinkból készült borainkról, amilyen a Hárslevelű, a Furmint, a Juhfark, az Ezerjó, a Kéknyelű, az Olaszrizling, a Cserszegi Fűszeres, a Kadarka, a Kékfrankos, a Bikavér és a hatputtonyos Tokaji Aszú…
– Nagy örömmel jöttem, sok év után ismét Budapestre. Örömmel tapasztaltam, hogy az eltelt 10-15 évben óriásit fejlődött, és a csúcsra jutott a magyar borok minősége, ugyanakkor nagyszerűen bővült a kínálat is. Igazán köszönettel tartozom a tulajdonosnak és a szervezőknek, amiért segítettek nekem abban, hogy több napon át ismerkedhessek az önök boraival, bortermelőivel, olyanokkal, mint Szepsy István, aki méltó folytatója a világhíres tokaji borászat hagyományainak. Az őshonos szőlőfajtáikból készült boraikról pedig őszintén el kell mondanom, hogy ezeknek a minősége is bőven megüti a nemzetközi mércét. Meggyőződésem, hogy hamarosan egyre több ország ismeri és szereti meg ezeket a magyar borokat is. Én csak ajánlani tudom a világ bármelyik sarkában, a világ bármelyik igényes fogyasztójának ezeket. A magyar barátaimnak pedi azt üzenem, hogy legyenek büszkék kiváló boraikra és nagyszerű borászaikra, akik országuk hírnevét öregbítik sokfelé a világban.

Kapcsolódó Cikkek

  • A magyar csokinak nincs párja a világon

    A magyar csokinak nincs párja a világon

    Zala Judit és Zala Viktor, a Sweetic Csokoládé Manufaktúra tulajdonosai a legrangosabb gasztronómiai világversenyen, a Great Taste Awardson nyerték meg a három aranycsillagot, ami azt jelenti, hogy bonbonjukat minden bíró a legjobbnak ítélte.

  • Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

    Sztárparádé volt idén nyáron Budapesten

    Az idei Budapesti Nyári Fesztivál ebben a szezonban  összesen 120 produkcióval és programmal szórakoztatta a közönséget. A Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban megfordultak nemzetközi és haza művészek egyaránt.