2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Szombathely

A segítés városa

Szombathely minden iskolájában tanrendszerűen oktatják majd az újraélesztést – a közelmúltban erről egyeztetett dr. Puskás Tivadar polgármester az oktatási intézmények fenntartóival. A cél, hogy a fiatalok megtanulják a mozdulatsort és elsajátítsák a segítés szellemét.

Újraélesztési rekordkísérlet 2012-ben a Fő téren Fotó:CSG

Keringésleállás esetén a beteg túlélési esélye percenként 10 százalékkal romlik, ezért fontos, hogy a bajba jutott közvetlen környezetétől kapjon szakszerű segítséget a mentők kiérkezéséig. A 2011-ben elindított „Szombathely, a segítés városa” programban eddig 32 ezren tanultak meg újraéleszteni a vasi megyeszékhelyen, azóta folyamatosan nő a laikusok által megkezdett életmentő beavatkozások száma.


Tíz új félautomata defibrillátorral gazdagodott a város  Fotó:CSG

– Ezt a programot szerintem minden szombathelyi támogatja. Nagyon fontosnak tartom, hogy a mozdulatsor elsajátítása mellett jó alkalom nyílik arra is, hogy az összetartozás fontosságát és a másikon való segítés szellemét erősítsük – mondta lapunknak dr. Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: szeretnék a fiatalokat is megszólítani, bevonni a kezdeményezésbe, ezért a jövőben az 5. és a 9. osztályos diákokat tanítják meg az újraélesztésre az iskolákban. A képzés várhatóan két órát vesz igénybe, majd évenként gyakorolnának. A városnak egyébként kétszáznál több ambubabája van, így a gyakorlásoz szükséges eszközökből nincs hiány. – Egész életemben azért harcoltam, hogy kerüljön be a tananyagba az újraélesztés oktatása. Most úgy tűnik, hogy ezt valamilyen szinten sikerül megvalósítani, ugyanis beillesztik az órarendbe az életmentést – fogalmazott a korábban mentőtisztként szolgáló polgármester.

Az intézmények képviselői gyakoroltak a sportházban Fotó: CSG

A sikeres újraélesztés esélyét növeli a félautomata defibrillátor. 2015-ben hét ilyen eszközt vásárolt a város: ezek közül hatot forgalmas intézményekben helyeztek el, egy pedig „mozgó defibrillátorként” működik, azaz nagyobb rendezvények szervezői igényelhetik. Nemrégiben újabb tíz félautomata defibrillátorral gazdagodott Szombathely, az új tulajdonosokat a múlt héten tanították meg az eszköz szakszerű használatára.


Magyarországon évente több mint 26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, amely a munkaképes férfilakosság körében vezető halálok. Ez naponta nagyjából 70 embert jelent, azaz hazánk területén átlagosan minden 50. percben leáll valakinek a keringése.

 

Kapcsolódó Cikkek