2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szombathely

A segítés városa

Szombathely minden iskolájában tanrendszerűen oktatják majd az újraélesztést – a közelmúltban erről egyeztetett dr. Puskás Tivadar polgármester az oktatási intézmények fenntartóival. A cél, hogy a fiatalok megtanulják a mozdulatsort és elsajátítsák a segítés szellemét.

Újraélesztési rekordkísérlet 2012-ben a Fő téren Fotó:CSG

Keringésleállás esetén a beteg túlélési esélye percenként 10 százalékkal romlik, ezért fontos, hogy a bajba jutott közvetlen környezetétől kapjon szakszerű segítséget a mentők kiérkezéséig. A 2011-ben elindított „Szombathely, a segítés városa” programban eddig 32 ezren tanultak meg újraéleszteni a vasi megyeszékhelyen, azóta folyamatosan nő a laikusok által megkezdett életmentő beavatkozások száma.


Tíz új félautomata defibrillátorral gazdagodott a város  Fotó:CSG

– Ezt a programot szerintem minden szombathelyi támogatja. Nagyon fontosnak tartom, hogy a mozdulatsor elsajátítása mellett jó alkalom nyílik arra is, hogy az összetartozás fontosságát és a másikon való segítés szellemét erősítsük – mondta lapunknak dr. Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: szeretnék a fiatalokat is megszólítani, bevonni a kezdeményezésbe, ezért a jövőben az 5. és a 9. osztályos diákokat tanítják meg az újraélesztésre az iskolákban. A képzés várhatóan két órát vesz igénybe, majd évenként gyakorolnának. A városnak egyébként kétszáznál több ambubabája van, így a gyakorlásoz szükséges eszközökből nincs hiány. – Egész életemben azért harcoltam, hogy kerüljön be a tananyagba az újraélesztés oktatása. Most úgy tűnik, hogy ezt valamilyen szinten sikerül megvalósítani, ugyanis beillesztik az órarendbe az életmentést – fogalmazott a korábban mentőtisztként szolgáló polgármester.

Az intézmények képviselői gyakoroltak a sportházban Fotó: CSG

A sikeres újraélesztés esélyét növeli a félautomata defibrillátor. 2015-ben hét ilyen eszközt vásárolt a város: ezek közül hatot forgalmas intézményekben helyeztek el, egy pedig „mozgó defibrillátorként” működik, azaz nagyobb rendezvények szervezői igényelhetik. Nemrégiben újabb tíz félautomata defibrillátorral gazdagodott Szombathely, az új tulajdonosokat a múlt héten tanították meg az eszköz szakszerű használatára.


Magyarországon évente több mint 26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, amely a munkaképes férfilakosság körében vezető halálok. Ez naponta nagyjából 70 embert jelent, azaz hazánk területén átlagosan minden 50. percben leáll valakinek a keringése.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.