2018. szeptember 20., csütörtök
Friderika

Egyéb Szombathely

A segítés városa

Szombathely minden iskolájában tanrendszerűen oktatják majd az újraélesztést – a közelmúltban erről egyeztetett dr. Puskás Tivadar polgármester az oktatási intézmények fenntartóival. A cél, hogy a fiatalok megtanulják a mozdulatsort és elsajátítsák a segítés szellemét.

Újraélesztési rekordkísérlet 2012-ben a Fő téren Fotó:CSG

Keringésleállás esetén a beteg túlélési esélye percenként 10 százalékkal romlik, ezért fontos, hogy a bajba jutott közvetlen környezetétől kapjon szakszerű segítséget a mentők kiérkezéséig. A 2011-ben elindított „Szombathely, a segítés városa” programban eddig 32 ezren tanultak meg újraéleszteni a vasi megyeszékhelyen, azóta folyamatosan nő a laikusok által megkezdett életmentő beavatkozások száma.


Tíz új félautomata defibrillátorral gazdagodott a város  Fotó:CSG

– Ezt a programot szerintem minden szombathelyi támogatja. Nagyon fontosnak tartom, hogy a mozdulatsor elsajátítása mellett jó alkalom nyílik arra is, hogy az összetartozás fontosságát és a másikon való segítés szellemét erősítsük – mondta lapunknak dr. Puskás Tivadar polgármester. Hozzátette: szeretnék a fiatalokat is megszólítani, bevonni a kezdeményezésbe, ezért a jövőben az 5. és a 9. osztályos diákokat tanítják meg az újraélesztésre az iskolákban. A képzés várhatóan két órát vesz igénybe, majd évenként gyakorolnának. A városnak egyébként kétszáznál több ambubabája van, így a gyakorlásoz szükséges eszközökből nincs hiány. – Egész életemben azért harcoltam, hogy kerüljön be a tananyagba az újraélesztés oktatása. Most úgy tűnik, hogy ezt valamilyen szinten sikerül megvalósítani, ugyanis beillesztik az órarendbe az életmentést – fogalmazott a korábban mentőtisztként szolgáló polgármester.

Az intézmények képviselői gyakoroltak a sportházban Fotó: CSG

A sikeres újraélesztés esélyét növeli a félautomata defibrillátor. 2015-ben hét ilyen eszközt vásárolt a város: ezek közül hatot forgalmas intézményekben helyeztek el, egy pedig „mozgó defibrillátorként” működik, azaz nagyobb rendezvények szervezői igényelhetik. Nemrégiben újabb tíz félautomata defibrillátorral gazdagodott Szombathely, az új tulajdonosokat a múlt héten tanították meg az eszköz szakszerű használatára.


Magyarországon évente több mint 26 ezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, amely a munkaképes férfilakosság körében vezető halálok. Ez naponta nagyjából 70 embert jelent, azaz hazánk területén átlagosan minden 50. percben leáll valakinek a keringése.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.

 • Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  Barkó Dalostalálkozó Kissikátorban

  A barkó népdal ünnepét  tartották szeptember 15-én Kissikátorban, a művelődési ház előtti téren felállított sátorban.  Az eseményre meghívást kapott Arló, Borsodszentgyörgy, Járdánháza  népdalköre, a Domaházi Hagyományőrző Egyesület és természetesen felléptek a házigazdák, a Kissikátori Harmonika-és Népdalkör.