2018. szeptember 26., szerda
Jusztina

Belföld

A szakértő szerint a helyben radikalizálódó terroristákat nehéz felderíteni

Nem a terroristák tömeges visszatérésére, hanem a helyben radikalizálódó terroristák felderítésének nehézségére figyelmeztetnek a nemzetbiztonsági szolgálatok – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A szakértő elmondta: több – köztük a brit és amerikai – szolgálat jelentése alapján a terroristák visszatérésétől Európába egyelőre nem kell tartani. Németországban mintegy ezer ilyen ember visszatérésével számolnak.


Gondot jelent viszont felderíteni azokat, akik talán el sem hagyták országukat, hanem helyben radikalizálódtak. Sokuknak nincs is bűnügyi hátterük, de ha van is, az sem biztos, hogy terrorizmushoz köthető, hanem kábítószerrel kapcsolatban vagy lopás miatt keresik őket.

A késes támadások gyakoribbá válásáról Kis-Benedek József azt mondta: a hatóságok Európában megnehezítették a fegyvertartást és megnehezült a robbanóanyagok beszerzése is.

A szakértőt kérdezték arról is, hogy a görögországi tűzeseteknél is felmerült a terrorizmus gyanúja. Ennek kapcsán elmondta: ez egy létező módszer. A mostani görögországi esetnél meg kell várni a vizsgálatok eredményét – emelte ki Kis-Benedek József, hozzátéve: érdekesnek tartja, hogy több helyről indult a tűz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Ha Ukrajna kiutasítja a beregszászi konzult, Magyarország is konzult utasít ki

  Szijjártó: Ha Ukrajna kiutasítja a beregszászi konzult, Magyarország is konzult utasít ki

  Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel való kétoldalú találkozója kapcsán.

 • Idén 4,4 százalékkal bővülhet a GDP

  Idén 4,4 százalékkal bővülhet a GDP

  A Pénzügykutató Zrt. munkatársai szerint az idén, a kedvező külső konjunktúra mellett, az erőteljes belső ösztönzők hatására a válság utáni időszakot nézve rekordmértékű növekedést érhet el a magyar gazdaság, a GDP 4,4 százalékkal bővülhet – mondta Várhegyi Éva, a cég tudományos tanácsadója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Hétszáz féle felesleges ügyintézés szűnhet meg

  Hétszáz féle felesleges ügyintézés szűnhet meg

  A kormányablakoknál intézhető 2500 féle ügyből eddig hétszáz olyan ügytípust találtunk, amelyek feleslegesnek tűnnek – jelentette ki a közszolgálatért felelős államtitkár a felújított járási hivatal átadásán szerdán Oroszlányban…

 • Az iskolai erőszak visszaszorítására indul kampány

  Az iskolai erőszak visszaszorítására indul kampány

  Az iskolai erőszak visszaszorítására indít kampányt a Cartoon Network a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvánnyal és az Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesületével (OFOE) összefogva – közölte a csatornát tulajdonló Turner cég közép-kelet-európai marketing- és pr-menedzsere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.