2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Budapest V.kerület

A táblák segítenek

A helyben élők panaszait figyelembe véve döntött úgy június közepén Belváros-Lipótváros önkormányzata, hogy a gyalogosok számára olyan zónákat alakít ki, ahol tilos a segway és néhány más hasonló eszköz használata. Most ötven táblát helyeztek ki, ami a tilalomra hívja fel a figyelmet.

A gyalogosok biztonságos közlekedése érdekében döntött úgy Belváros-Lipótváros önkormányzata, hogy helyi rendeletben szabályozza az utóbbi időszakban egyre inkább elszaporodott, sokszor balesetveszélyesen haladó segwayek V. kerületi jelenlétét.


A segway mellett a riksa és az elektromos roller is tilos a gyalogoszónákban

A jelzések könnyen megérthetőek

– Tavaly óta megnőtt a lakossági panaszok száma, miszerint a segwayeket és elektromos járműveket használó egyes szolgáltatók tolakodó üzletkötői a sétálóutcákban a gyalogosok között cikázva, erőszakosan és másokat veszélyeztetve igyekeznek a turistákat próbakörre rávenni, ezután a sétálók között rögtönzött próbát követően csoportos túra keretében – többnyire a közlekedési szabályokat felrúgva – városnézésre vinni – magyarázta Balla Valéria alpolgármester. Belváros önkormányzata az országban elsőként hozott létre helyi szintű szabályozást az így kialakult kaotikus helyzet rendezésére, illetve a jövőbeli, esetleges balesetek megelőzésére.

Minderről a lakosságot és a szolgáltatókat is tájékoztatták. Nem a teljes tiltást, hanem az észszerű szabályozást választották. E szerint a június 15-től hatályba lépett rendeletmódosítás alapján az V. kerületi önkormányzat tulajdonában álló gyalogutakon és gyalogosövezetekben tilos elektromos vagy más gépi meghajtású közlekedési, sport- vagy turisztikai eszközzel (segway, elektromos roller), illetve meghajtásának módjától függetlenül személyszállítási szolgáltatást végző három- vagy többkerekű eszközzel (sörbike, riksa) közlekedni. A helyi rendelet alapján tiltott az ilyen járművekkel fejhallgatók nélkül zenét szolgáltatni.


– A kihelyezett kiegészítő, piktogramos táblák mindenki számára könnyen értelmezhetők – mutatott rá az alpolgármester.

A helyi rendeletet megszegőket a Belvárosi Közterület-felügyelet 50–150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja. A segwayek közlekedését szabályozó térkép az önkormányzat honlapján (www.belváros- lipotvaros.hu) található.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek