EUR: 322,06 Ft
CHF: 285,23 Ft
2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Pécs

A titkok tudói tanácskoztak

A fejlesztések mellett trendivé kellene tenni a levéltárosok szakmáját – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Pécsett, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén. Az év legrangosabb szakmai találkozóját idén a baranyai megyeszékhelyen rendezték meg, ahová 250 fő regisztrált, köztük határon túli egyesületek is. A háromnapos szakmai tanácskozás központi témája a levéltár és a nyilvánosság volt.

Pécs először adott helyet a levéltárosszakma legfontosabb rendezvényének, ahol idén hét szomszédos ország, valamint a határon túli magyar levéltárosok közössége is képviseltette magát. A vándorgyűlés megnyitóján Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy még ismertebbé és szerethetőbbé tegye a levéltárosszakmát. 


Latorczai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára

– A Magyar Nemzeti Levéltár új fejlesztése olyan elektronikus szolgáltatási csomagot alakít ki, amelynek segítségével a hivatali ügyek intézéséhez automatikusan biztosítja a kérelmező vagy az ügyintéző szervek részére a szükséges igazoló iratanyagot – mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Emellett azon is dolgoznak, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a szakmát – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében. 


– Tizenkilenc levéltárunk van, amelyekről azt gondoljuk, hogy nyakig begombolt emberek iratokat pakolgatnak könyökvédőben, holott tele vannak csillogó szemű szakemberekkel, akiknek a sokoldalú tudását használnunk kellene, trendivé kellene tenni a 16 éves srácok körében, hogy belessenek egy-egy levéltár munkájába – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A Magyar Levéltárosok Egyesületének pécsi vándorgyűlésén átadták a Dóka Klára-díjakat, amelyeket minden évben azok a levéltárosok kaphatnak meg, akik a maguk területén kiemelkedő munkát végeztek. A hat díjazott között a pécsi Hrakovszky Edgárné munkáját is elismerték.  

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.