EUR: 325,32 Ft
CHF: 295,20 Ft
2019. július 22., hétfő
Magdolna

Egyéb Pécs

A titkok tudói tanácskoztak

A fejlesztések mellett trendivé kellene tenni a levéltárosok szakmáját – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Pécsett, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén. Az év legrangosabb szakmai találkozóját idén a baranyai megyeszékhelyen rendezték meg, ahová 250 fő regisztrált, köztük határon túli egyesületek is. A háromnapos szakmai tanácskozás központi témája a levéltár és a nyilvánosság volt.

Pécs először adott helyet a levéltárosszakma legfontosabb rendezvényének, ahol idén hét szomszédos ország, valamint a határon túli magyar levéltárosok közössége is képviseltette magát. A vándorgyűlés megnyitóján Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy még ismertebbé és szerethetőbbé tegye a levéltárosszakmát. 


Latorczai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára

– A Magyar Nemzeti Levéltár új fejlesztése olyan elektronikus szolgáltatási csomagot alakít ki, amelynek segítségével a hivatali ügyek intézéséhez automatikusan biztosítja a kérelmező vagy az ügyintéző szervek részére a szükséges igazoló iratanyagot – mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Emellett azon is dolgoznak, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a szakmát – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében. 


– Tizenkilenc levéltárunk van, amelyekről azt gondoljuk, hogy nyakig begombolt emberek iratokat pakolgatnak könyökvédőben, holott tele vannak csillogó szemű szakemberekkel, akiknek a sokoldalú tudását használnunk kellene, trendivé kellene tenni a 16 éves srácok körében, hogy belessenek egy-egy levéltár munkájába – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A Magyar Levéltárosok Egyesületének pécsi vándorgyűlésén átadták a Dóka Klára-díjakat, amelyeket minden évben azok a levéltárosok kaphatnak meg, akik a maguk területén kiemelkedő munkát végeztek. A hat díjazott között a pécsi Hrakovszky Edgárné munkáját is elismerték.  

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.