EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb Pécs

A titkok tudói tanácskoztak

A fejlesztések mellett trendivé kellene tenni a levéltárosok szakmáját – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Pécsett, a Magyar Levéltárosok Egyesületének vándorgyűlésén. Az év legrangosabb szakmai találkozóját idén a baranyai megyeszékhelyen rendezték meg, ahová 250 fő regisztrált, köztük határon túli egyesületek is. A háromnapos szakmai tanácskozás központi témája a levéltár és a nyilvánosság volt.

Pécs először adott helyet a levéltárosszakma legfontosabb rendezvényének, ahol idén hét szomszédos ország, valamint a határon túli magyar levéltárosok közössége is képviseltette magát. A vándorgyűlés megnyitóján Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár hangsúlyozta: a kormány szándéka, hogy még ismertebbé és szerethetőbbé tegye a levéltárosszakmát. 


Latorczai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára

– A Magyar Nemzeti Levéltár új fejlesztése olyan elektronikus szolgáltatási csomagot alakít ki, amelynek segítségével a hivatali ügyek intézéséhez automatikusan biztosítja a kérelmező vagy az ügyintéző szervek részére a szükséges igazoló iratanyagot – mondta Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára.

Emellett azon is dolgoznak, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyék ezt a szakmát – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében. 


– Tizenkilenc levéltárunk van, amelyekről azt gondoljuk, hogy nyakig begombolt emberek iratokat pakolgatnak könyökvédőben, holott tele vannak csillogó szemű szakemberekkel, akiknek a sokoldalú tudását használnunk kellene, trendivé kellene tenni a 16 éves srácok körében, hogy belessenek egy-egy levéltár munkájába – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A Magyar Levéltárosok Egyesületének pécsi vándorgyűlésén átadták a Dóka Klára-díjakat, amelyeket minden évben azok a levéltárosok kaphatnak meg, akik a maguk területén kiemelkedő munkát végeztek. A hat díjazott között a pécsi Hrakovszky Edgárné munkáját is elismerték.  

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.