2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Ózd

A vidékfejlesztés záloga az útfelújítás

A hazai közutak állapota mindennapos beszédtémát szolgáltat az embereknek. Úgy tűnik, hogy az útfelújítás olyan, mint a labdarúgás – mindenki ért hozzá. Legalábbis ez köszönt vissza a legnagyobb közösségi oldalon megjelent bejegyzésekből. A miskolci sajtótájékoztatón részletek hangzottak el az idei útfelújításokról.

Útjaink jelenlegi állapotával a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos és megyei vezetői is tisztában vannak. Éppen ezért országos szinten 100 milliárd forintos hazai finanszírozású útfelújítási projektlistát állítottak össze erre az esztendőre. Ezt egészítik ki azok az uniós források, amelyeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében ítéltek oda a pályázóknak.


– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 70 kilométer hosszúságú utat tudunk felújítani a mintegy 5,4 milliárd forintos TOP-forrásnak köszönhetően. A hazai 7,6 milliárd forintos támogatás felhasználásával pedig 84 kilométert tudunk helyreállítani. A munkákat tavasszal elkezdtük és bizton állíthatom, hogy év végére valamennyit be is fejezzük – mondta el Peiker Tamás, a Magyar Közút megyei igazgatója.

Fotó: Lokál
Peiker Tamás (balra)  Riz Gábor és Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőkkel tartott sajtótájékoztatót az útfejlesztésekről

B.-A.-Z. megye 3. sz. választókerületének országgyűlési képviselője napi kapcsolatban áll az útfelújítást végző cég vezetőivel, hogy a rendelkezésre álló összegek ott hasznosuljanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Ennek köszönhetően újult meg többek között az elmúlt években a borsodnádasdi szerpentin, de ugyanilyen fontos volt a 27-es számú főút szakaszonkénti felújítása, egészen az országhatárig. Ebben az esztendőben Ózd térségében több mint négymilliárd forint jut útfelújításra.


Fotó: lokál
A Bükk-Hegyháton Borsodbóta és Nekézseny között történt útberuházás

– Térségünkben sok hazai és külföldi turista fordul meg, akik közútjaink állapotáról is véleményt mondanak. A biztonságos közlekedés mellett ezért is fontos, hogy útjaink európai minőségűek vagy azokat megközelítőek legyenek – fogalmazott Riz Gábor. – Az is hozzátartozik az összképhez, hogy a korábbi 3–5 tonnára épült útalapokon ma már 40 tonnás teherautó-szerelvények közlekednek, ami jelentősen rontja az utak állapotát. Ezért számunkra politikai-gazdasági kérdés is, hogy mind a vállalkozások, mint a közösségi közlekedők és az idegenforgalom résztvevői is olyan minőségű utakat kapjanak a jövőben, amilyeneket okkal-joggal megérdemelnek – tette hozzá Ózd és térségének országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.