EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Ózd

A vidékfejlesztés záloga az útfelújítás

A hazai közutak állapota mindennapos beszédtémát szolgáltat az embereknek. Úgy tűnik, hogy az útfelújítás olyan, mint a labdarúgás – mindenki ért hozzá. Legalábbis ez köszönt vissza a legnagyobb közösségi oldalon megjelent bejegyzésekből. A miskolci sajtótájékoztatón részletek hangzottak el az idei útfelújításokról.

Útjaink jelenlegi állapotával a Magyar Közút Nonprofit Zrt. országos és megyei vezetői is tisztában vannak. Éppen ezért országos szinten 100 milliárd forintos hazai finanszírozású útfelújítási projektlistát állítottak össze erre az esztendőre. Ezt egészítik ki azok az uniós források, amelyeket a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében ítéltek oda a pályázóknak.


– Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 70 kilométer hosszúságú utat tudunk felújítani a mintegy 5,4 milliárd forintos TOP-forrásnak köszönhetően. A hazai 7,6 milliárd forintos támogatás felhasználásával pedig 84 kilométert tudunk helyreállítani. A munkákat tavasszal elkezdtük és bizton állíthatom, hogy év végére valamennyit be is fejezzük – mondta el Peiker Tamás, a Magyar Közút megyei igazgatója.

Fotó: Lokál
Peiker Tamás (balra)  Riz Gábor és Hörcsik Richárd országgyűlési képviselőkkel tartott sajtótájékoztatót az útfejlesztésekről

B.-A.-Z. megye 3. sz. választókerületének országgyűlési képviselője napi kapcsolatban áll az útfelújítást végző cég vezetőivel, hogy a rendelkezésre álló összegek ott hasznosuljanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Ennek köszönhetően újult meg többek között az elmúlt években a borsodnádasdi szerpentin, de ugyanilyen fontos volt a 27-es számú főút szakaszonkénti felújítása, egészen az országhatárig. Ebben az esztendőben Ózd térségében több mint négymilliárd forint jut útfelújításra.


Fotó: lokál
A Bükk-Hegyháton Borsodbóta és Nekézseny között történt útberuházás

– Térségünkben sok hazai és külföldi turista fordul meg, akik közútjaink állapotáról is véleményt mondanak. A biztonságos közlekedés mellett ezért is fontos, hogy útjaink európai minőségűek vagy azokat megközelítőek legyenek – fogalmazott Riz Gábor. – Az is hozzátartozik az összképhez, hogy a korábbi 3–5 tonnára épült útalapokon ma már 40 tonnás teherautó-szerelvények közlekednek, ami jelentősen rontja az utak állapotát. Ezért számunkra politikai-gazdasági kérdés is, hogy mind a vállalkozások, mint a közösségi közlekedők és az idegenforgalom résztvevői is olyan minőségű utakat kapjanak a jövőben, amilyeneket okkal-joggal megérdemelnek – tette hozzá Ózd és térségének országgyűlési képviselője.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.