2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

A világ legnagyobb csillagászati adatbankját készítették el kínai tudósok

A világ legnagyobb csillagászati adatbankját készítették el kínai tudósok a LAMOST teleszkóp megfigyelései alapján.

Az adatbázis segítheti a Tejútrendszer megértését és a távoli galaxisok és az univerzum fejlődésének tanulmányozását.


A tudósok újrakalkulálták a Tejútrendszer méretét a teleszkóp megfigyelései alapján: a galaxis csillagok alkotta lemeze valószínűleg az eddig véltnél távolabbra nyúlik.

A csillagászok évtizedeken át mintegy 50 ezer fényévben állapították meg a galaxis átmérőjét, méréseik szerint a Nap 25 ezer fényévnyi távolságra található a Tejútrendszer középpontjától. A galaktikus csillaglemez szélén egy tiszta határvonal látható, melyen túl hirtelen csökken a csillagok száma.


Az elmúlt években azonban egyre több csillagot fedeznek fel ezen a feltételezett határvonalon túl.

A Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAO) LAMOST (The Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope) teleszkópja egyszerre mintegy 4000 égitestet képes észlelni, ezzel jelentősen hozzájárult a galaxis szerkezetét vizsgáló kutatáshoz.

Liu Csiao, a NAOC csillagásza szerint a csillagok ritkulnak a peremen túl, de 50 ezer fényévnyire a közepétől nem maradnak el teljesen. A kínai szakértők spanyol kutatókkal kiegészülve arra jutottak, hogy a galaxis csillaglemezének sugara legalább 100 ezer fényévnyi lehet.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek