EUR: 323,15 Ft
CHF: 287,31 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Zalaegerszeg

A zalaegerszegi szívsebészeten operálták a népszerű séfet, mosolyogva ébredt a műtőben

Túléltem!

Sokszor elég egy villámcsapásként érkező rosszullét, ami mindent felülír, ha kiderül, komoly a baj. 2015-ben a népszerű séfet, Cziglédszky Tibort a Konyhafőnök című műsorból az első széria harmadik napján mentő vitte el, talán a stressz okozta szívritmuszavar miatt. A 43 éves sztárszakács a beavatkozás után alig öt órával már interjút adott, este pedig pizzát rendelt!


– Szerinted miért lett szívritmuszavarod?

– Már gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy gasztronómiával szeretnék foglalkozni, szakácsként, ezért gyűjtöttem a könyveket, több mint 400 szakácskönyvem van. Szakács lettem, és azt gondolom, hogy az az életmód, hogy naponta 13-14 órákat dolgoztam, nem tett jót a szervezetemnek. Nagyon nehéz munkát választottam, de akkoriban alapvetően lelkileg sok minden összeadódott egyszerre, meghalt a nagymamám, magánéleti problémáim is voltak, ezért besokallt a szívem.


– Mi fogott meg a főzésben?

– Gyermekként állandóan éhes voltam, minden egyes étkezés ünnep volt számomra, még a tücsköt, bogarat is megettem. Édesanyám székelykáposztája vagy a nagymamám ikonikus ízei, például a rizibizije a mai napig feladat számomra, egyszerű étel, de nem tudom überelni. Az illatokba lettem szerelmes. Nagyon liberálisak voltak hozzám, például tízévesen már megengedték, hogy meggyes piskótát készítsek, aztán jöttek a pizzák, húsos táskák, a nagymamám bevásárolta az alapanyagokat, én meg az összes fellelhető receptet megfőztem. Egyszóval ezek az élmények meghatározták az egész életemet, mert örömmel töltött el, hogy egy jó étellel szebbé tehetem valaki napját. Mostanában is sokszor „örömfőzünk” a barátaimmal.

– Hogy vagy most?

– Köszönöm, jól. Amikor 2015-ben elvitt a mentő az Uzsoki Kórházba, vérhígítót és nyugtatókat kaptam, felvilágosítottak, ha nem kezelik, szívelégtelenséget kaphatok vagy vérrögök is kialakulhatnak, amelyek trombózist okozhatnak. Az orvosok gyógyszerekkel tartottak szinten, de nem akartam egész életemben gyógyszert szedni. Jelentkeztem egy budapesti kórházba, ahol a professzor ki is írt a műtétre, de aztán nem mentem el. Miért? Mert nem éreztem az orvos-beteg bizalmi kapcsolatot. Aztán egy barátom unszolására megismerkedtem dr. Tahin Tamás főorvossal, és én, aki eleve egy paragép vagyok, azonnal tudtam, hogy vagy ő lesz az orvosom, vagy senki. Olyan nyugalmat és biztonságot sugárzott a lénye, elmondta, mi történik majd a beavatkozás során. Most, hogy túl vagyok rajta, repkedem. Ez a szívsebészeti osztály egy csoda! Még azt is elnézték nekem, hogy rossz betegként minden papíromat, leletemet otthon felejtettem, de megnyugtattak. Megismertek a tv-ből, ami jólesett. A műtő felszereltsége, a hozzáállás, a szakszerűség álomszerű volt, tudtam, hogy jó kezekben vagyok. Fantasztikus volt mindenki az osztályon, óriási tisztelet mindenkinek, nem csak megmentették az életemet, ennél jóval többet kaptam, emberséget, igazi „szakszervizt”. Ha a kórházaknak Michelin-csillagot lehetne adni, a Zalaegerszegi Szent Rafael kórház Szívsebészete azonnal hármat kapna!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek