2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Szeged

Afrikai vadállatot koboztak el a szegedi nőtől

Az ügyészség kezdeményezésére gyorsított eljárásban döntött a Szegedi Járásbíróság egy helybeli nő ügyében, aki engedély nélkül tartott szervált (Leptailurus serval). Az afrikai macskafélét elkobozták – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

A bíróság természetkárosítás bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és egy évre próbára bocsátotta. A nő 2014 novemberében vásárolta az állatot Németországban, majd Szegedre hozta, ahol kennelben tartotta egy társasház udvarán. A szervál közepesen veszélyes állatfaj, és csak a természetvédelmi hatóság engedélyével tartható. Emellett nemzetközi szerződések korlátozzák a kereskedelmét, így importját előzetesen kiállított CITES-engedélyhez kötik. A vádlott nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel, ezért az állatot a nyomozóhatóság lefoglalta és a Szegedi Vadaspark gondozásába adta. Az elsősorban Afrika szavannáin előforduló szervál 70–100 centiméter hosszú, súlya 9–18 kiló között van. Teste általában homokszínű, fekete pöttyökkel. Tud fára mászni és úszni is, kitűnő látása mellett kivitelesen jó hallása is segíti az éjszakai vadászatban, zsákmányai elsősorban rágcsálók.


A szervál éjjel is, nappal is aktív, gyors, ragadozó életmódot folytat (Fotó: Wikipedia)

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.