EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Egyéb Székesfehérvár

Amerikai diákok a megyei kórházban

Az Atlantis Project keretében érkezett tizenhat amerikai diák a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba, hogy ismereteiket bővítsék az orvoslás, gyógyítás terén. A fiatalok négy hétig maradnak az országban.

A megyei kórház 2016-ban csatlakozott a projekthez, melynek keretein belül, május óta több mint harminc diák érkezett Magyarországra, illetve most, júliusban újabb tizenhat tanuló Fotó: Papp Klaudia

Árnyékként követik a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosait a következő pár hétben az Amerikai Egyesült Államokból érkezett diákok, akik az Atlantis Project égisze alatt érkeztek Magyarországra.


A már leérettségizett, doktorandusznak készülő diákok megismerhetik más nemzetek orvoslásának sajátosságait, tapasztalatot szerezhetnek, elsajátíthatják a jó gyakorlatokat, ezzel is hozzájárulva az egészségügyi ellátás fejlődéséhez. A közös munkában a különböző oktatási intézmények, a tanulók, valamint a kórházak és az egészségügyi szakemberek működnek együtt.

A megyei kórház 2016-ban csatlakozott a projekthez, melynek keretében május óta több mint harminc diák érkezett Magyarországra, illetve most júliusban újabb tizenhat.


Bedő Viktória, az Atlantis Project regionális igazgatója az erről szóló sajtótájékoztatón elmondta lapunknak, hogy az amerikai diákok itt-tartózkodásuk alatt folyamatos megfigyelőként lesznek jelen a kórházban, de ezen túl természetesen igyekeznek a magyar kultúrával, gasztronómiával is megismertetni őket. A látogatás négy hetében kirándulnak a Balatonnál, a Velencei-tónál és természetesen a fővárost is megmutatják a fiataloknak.

– Bár még csak rövid ideje vannak itt a diákok, már most érdekes tapasztalatokat szereztek. Elmondták nekem, hogy különösen meglepő számukra, hogy Magyarországon milyen közvetlenek az orvosok a betegekkel. Illetve az is lényeges különbség, hogy míg Amerikában az orvosok viszonylag ritkán találkoznak a betegekkel, addig itt a doktorok minden egyes pácienssel naponta foglalkoznak a vizitek során – újságolta Bedő Viktória.

Dr. Reiber István orvosigazgató arról számolt be, hogy szerencsére ez egy kétirányú kapcsolat, tehát a megyei diákoknak is van lehetőségük kiutazni az országhatáron kívülre, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek.
– Nyilvánvaló, hogy egy amerikai kórház sokkal korszerűbb és felszereltebb. De azt hiszem, nem is az az Atlantis Project célja, hogy ezekre a különbségekre rávilágítson. Sokkal fontosabb, hogy a diákok megismerjék azt a szemléletet, amivel mi itt gyógyítjuk a betegeket és ezt továbbvigyék a saját hazájukba. Mi, orvosok – és természetesen a kórház dolgozói is – mindent megteszünk azért, hogy ezek a tanulók valóban fejleszthessék tudásukat. Reméljük, hogy az itt szerzett tapasztalatok nyomán még nagyobb kedvet fognak érezni az orvosi pályához és akár Magyarországhoz is.

Nagy Szilárd, az egészségügyi ellátórendszer működéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt a rendezvényen, hogy más országok kultúrájának megismerése, tudásának elsajátítása mindenképp a részvevők hasznára válik. Az ilyen típusú tanulásnak komoly múltja van Európában, akár a tudósok, akár az iparosok körében is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.