2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Szombathely

Ápolni a hagyományokat és mindig megújulni

Édesapját követve a pályán immár 32 éve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon dolgozik, 2012 óta vezetőként. Közreműködött az utóbbi évtizedek legjelentősebb vízügyi beruházásainak megvalósításában Vas megyében. Szakmai tevékenységét a Magyar Hidrológiai Társaság nemrégiben díjjal ismerte el. Gaál Róberttel beszélgettünk.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője Fotó:Vizügy

– A Magyar Hidrológiai Társaság májusi közgyűlésén, Budapesten vehette át a kitüntetést. Hogyan fogadta a díjat?


– Közel harminc éve vagyok tag, és négy éve vezetem a társaság nyugat-dunántúli területi szervezetét. Gyakran szervezünk szakmai előadásokat, a víz világnapjának programjaiban is minden évben tevékenyen részt veszünk. 2015-ben Szombathely adott otthont a társaság vándorgyűlésének, amely nagy sikerrel, rekordrészvétel mellett zajlott. Úgy vélem, mindezek elismerése benne van ebben a díjban, amelyet örömmel és meglepetéssel fogadtam, és kollégáimmal közös érdemként tekintek rá.

Jövő év végéig megépül a dozmati víztározó Fotó:szombathely.hu

– Az utóbbi időben szépen jönnek a kitüntetések az igazgatósághoz. Ennyire jó a csapat?


– Kis létszámú, de hatékony, magas szakmai színvonalon dolgozó csapatunk van. Ez többségüknek nemcsak pénzkereseti lehetőség, hanem hivatás és szolgálat, akár több generáción keresztül. Én is a családból hozom a szakma szeretetét. 1986-ban, az egyetem után kerültem az igazgatósághoz, végigjártam a ranglétrát a beosztott mérnökitől a csoportvezetőin át a vízkárelhárítási osztályvezetői, majd a főmérnöki pozícióig. Emlékezetes munkáink voltak a tározóépítések a Kebele- és a Kerka-patakon, a Répcén, valamint a Gyöngyösön, továbbá az árvízi védekezések a Rábán, a Tiszán és a Dunán. Vezetőként arra törekszem, hogy továbbvigyük a vízügyi hagyományokat, közben pedig megfeleljünk a mai kor kihívásainak.

Kitisztították  az Aranypatak medrét Fotó:szombathely.hu

– Milyen aktuális feladataik vannak?

– Záportározók épülnek Vas és Zala megyében, amelyek megvédik a településeket a hirtelen lezúduló csapadék okozta villámárvizektől. Ezek egyre gyakoribbak, ami a klímaváltozás egyik érezhető jele. Amint az is, hogy az elmúlt években kétszer is volt jelentős árhullám februárban a Rábán, pedig az elmúlt száz évből nincs hasonló feljegyzésünk. Osztrák kollégákkal közösen egy modern árvízi előrejelző rendszer kiépítésén dolgozunk. Ez nemcsak riasztást ad majd, hanem számítógépes szimulációval a várható területi elöntéseket is megmutatja. Szentgotthárdon új árvízvédelmi fal, Körmenden korszerű szivattyútelep létesül, és megtörténik a jobb parti töltés végleges kiépítése. Szombathely védelme szempontjából meghatározó beruházás a dozmati tározó. Ennek részeként már elkészült az Arany-patak rekonstrukciója. Jelenleg régészeti feltárás folyik, ezt követően indulhat a kivitelezés, ami várhatóan jövő év közepére, végére fejeződhet be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az EU diplomáciai kommunikációs hálózatához

  Éveken át hozzáfértek hackerek az Európai Unió diplomáciai kommunikációs hálózatához, olyan tartalmakat töltve le, amelyekben európai diplomaták fejezik ki aggályukat Donald Trump amerikai elnök kormányával, az Oroszországgal és Kínával való “küzdelmekkel” és annak kockázatával kapcsolatosan, hogy Irán feléleszti nukleáris programját – számolt be internetes oldalán a The New York Times (NYT).

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.