EUR: 313,91 Ft
CHF: 276,69 Ft
2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Szombathely

Ápolni a hagyományokat és mindig megújulni

Édesapját követve a pályán immár 32 éve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon dolgozik, 2012 óta vezetőként. Közreműködött az utóbbi évtizedek legjelentősebb vízügyi beruházásainak megvalósításában Vas megyében. Szakmai tevékenységét a Magyar Hidrológiai Társaság nemrégiben díjjal ismerte el. Gaál Róberttel beszélgettünk.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője Fotó:Vizügy

– A Magyar Hidrológiai Társaság májusi közgyűlésén, Budapesten vehette át a kitüntetést. Hogyan fogadta a díjat?


– Közel harminc éve vagyok tag, és négy éve vezetem a társaság nyugat-dunántúli területi szervezetét. Gyakran szervezünk szakmai előadásokat, a víz világnapjának programjaiban is minden évben tevékenyen részt veszünk. 2015-ben Szombathely adott otthont a társaság vándorgyűlésének, amely nagy sikerrel, rekordrészvétel mellett zajlott. Úgy vélem, mindezek elismerése benne van ebben a díjban, amelyet örömmel és meglepetéssel fogadtam, és kollégáimmal közös érdemként tekintek rá.

Jövő év végéig megépül a dozmati víztározó Fotó:szombathely.hu

– Az utóbbi időben szépen jönnek a kitüntetések az igazgatósághoz. Ennyire jó a csapat?


– Kis létszámú, de hatékony, magas szakmai színvonalon dolgozó csapatunk van. Ez többségüknek nemcsak pénzkereseti lehetőség, hanem hivatás és szolgálat, akár több generáción keresztül. Én is a családból hozom a szakma szeretetét. 1986-ban, az egyetem után kerültem az igazgatósághoz, végigjártam a ranglétrát a beosztott mérnökitől a csoportvezetőin át a vízkárelhárítási osztályvezetői, majd a főmérnöki pozícióig. Emlékezetes munkáink voltak a tározóépítések a Kebele- és a Kerka-patakon, a Répcén, valamint a Gyöngyösön, továbbá az árvízi védekezések a Rábán, a Tiszán és a Dunán. Vezetőként arra törekszem, hogy továbbvigyük a vízügyi hagyományokat, közben pedig megfeleljünk a mai kor kihívásainak.

Kitisztították  az Aranypatak medrét Fotó:szombathely.hu

– Milyen aktuális feladataik vannak?

– Záportározók épülnek Vas és Zala megyében, amelyek megvédik a településeket a hirtelen lezúduló csapadék okozta villámárvizektől. Ezek egyre gyakoribbak, ami a klímaváltozás egyik érezhető jele. Amint az is, hogy az elmúlt években kétszer is volt jelentős árhullám februárban a Rábán, pedig az elmúlt száz évből nincs hasonló feljegyzésünk. Osztrák kollégákkal közösen egy modern árvízi előrejelző rendszer kiépítésén dolgozunk. Ez nemcsak riasztást ad majd, hanem számítógépes szimulációval a várható területi elöntéseket is megmutatja. Szentgotthárdon új árvízvédelmi fal, Körmenden korszerű szivattyútelep létesül, és megtörténik a jobb parti töltés végleges kiépítése. Szombathely védelme szempontjából meghatározó beruházás a dozmati tározó. Ennek részeként már elkészült az Arany-patak rekonstrukciója. Jelenleg régészeti feltárás folyik, ezt követően indulhat a kivitelezés, ami várhatóan jövő év közepére, végére fejeződhet be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.