2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Székesfehérvár

Asszonyműhely, nem csak asszonyoknak

Az anyáknak, nagymamáknak ma már ritkán van idejük továbbadni a lányoknak a varrás, szövés vagy éppen kötés tudományát, pedig az, amit a saját kezünk munkájával készítünk, mindig sokkal értékesebb – magyarázza Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének vezetője, aki segítőivel együtt négy éve hívta életre az Asszonyműhelyt, amely ma már számos visszatérő vendéggel büszkélkedhet.

A tábor ideje alatt nemezelni is megtanultak a hölgyek Fotó: Papp Klaudia

– Többen éreznek kedvet ezekhez az „asszonyi teendőkhöz”, mintsem gondolnánk. Ezért találtuk ki az egyesületen belül, hogy lehetőséget teremtünk a tanulásra. Azóta minden hónapban egyszer összegyűlnek itt azok a lányok, asszonyok, akik varrni, szőni, nemezelni vagy éppen fonni akarnak. Mivel rengetegen érdeklődtek – és mert nyáron az embereknek általában több idejük van kikapcsolódni –, az Asszonyműhely ma már nemcsak egy szakkör, hanem egy ötnapos tábor is, melyet szintén itt, a Kézművesek Házában, a Rác utcában tartunk – magyarázza a vezető.


Kreatív, házikós kulcstartók is készültek Fotó: Papp Klaudia

A tábor negyedik napjának délutánján nagy a sürgés-forgás: a régi, hosszú parasztház első szobája a kattogó  varrógépektől és szorgos asszonyoktól hangos. Ahogy Bodáné Fenyves Zsuzsa megosztja velem: táskát, kulcstartót, kötényt készítenek, kinek mihez van kedve. Az idei tábor témája a házikó, így itt most minden az otthont mintázza.
– Holnap egy mackót fogunk varrni. Az egyszerűbb verziót kisgyerekkel, akár egy nagycsoportos óvodással is megcsinálhatjuk. Nagyon fogják élvezni, és egy-két óra alatt kész lesz – mondta Zsuzsa, aki szerint itt az is megtanulhat varrni, aki még életében nem fogott tűt. A kezdőkkel, haladókkal egyaránt foglalkoznak.

Üvegékszereket is készítettek, idén először Fotó: Papp Klaudia

A következő helyiségben épp a nemezelést fejezték be, gyapjúból halacskák és madarak készültek Grim Mária vezetésével. Szenczi Jánosné elmondta: az alapvető technikákon túl fontos, hogy különlegességekkel is készüljenek, hiszen mindig vannak visszatérő táborozók. Idén például üveg ékszereket lehetett csinálni, amikor megérkeztem, épp sült „egy adag” medálnak való a kis kemencében.


Naponta 10-12 fő vett részt az Asszonyműhely foglalkozásain Fotó: Papp Kaludia

– Először megvágjuk az üveget, majd eldöntjük, hogyan színezzük: lehet rá tenni virágokat vagy más színes üveget, esetlen üvegport, csak a fantázia szabhat határt. Ha megálmodtuk, mit szeretnénk, már lehet is sütni – magyarázza Dobrovitz Klára, a foglalkozás vezetője.
Szenczi Jánosné elmondja: 10-12 fő dolgozik ilyenkor, egészen délután ötig pallérozza tudását a társaság, így ilyentájt mindig felpezsdül az élet a Kézművesek Házában. De az Asszonyműhely után sem fognak unatkozni, hiszen már indul is a következő tábor, ahová a szövés szerelmeseit várják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.