EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Budapest VIII.kerület

Átformálódik az Orczy-negyed

Négy év múlva teljesen új lesz az Orczy-negyed arculata. Józsefváros képviselő-testülete júliusi ülésén fogadta el a megvalósíthatósági tanulmányt és kommunikációs tervet.

– Míg Józsefvárost a főváros egyik leggyorsabb ütemben fejődő kerületeként tartják számon, addig a Magdolna- és az Orczy-negyed ezzel a programmal, ezekkel a beruházásokkal a városrész legdinamikusabban fejlődő része lesz – mondta Sára Botond, Józsefváros polgármestere a képviselő-testület júliusi ülésén.


Négy év múlva teljesen más lesz a kerületrész arculata

A testület ezen a napon fogadta el az Orczy-negyed megvalósíthatósági tanulmányát és kommunikációs tervét. Sára Botond polgármester az előterjesztés tárgyalásakor hangsúlyozta, hogy az Orczy-negyed állami, fővárosi és kerületi beruházásoknak köszönhetően újulhat meg. A polgármester emlékeztetett, hogy a főváros a közelmúltban döntött az Orczy tér és környéke fejlesztéséről több mint egymilliárd forint értékben, a fővárosi fenntartásban álló Dobozi utca pedig mintegy 400 millió forintból újulhat meg. A polgármester hozzátette: kormánydöntés született már arról is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az Orczy-parkon kívül, a környező utcákban is fejlesztéseket tervez. Kiemelte: az állami, fővárosi, kerületi fejlesztések összeérnek, és ezeknek köszönhetően biztonságosabb, élhetőbb körülmények kialakításával a városrész néhány éven belül teljesen meg fog változni.

Sára Botond: Magdolna és az Orczy negyed a városrész legdinamikusabban fejlődő része lesz (fotó: jozsefvaros.hu)

A benyújtott programterv többek között egy közel 300 bérlakást érintő, üzemeltetési költségeket csökkentő beruházást, két önkormányzati tulajdonú bérház komplex közösségi megújítását, valamint két, szintén önkormányzati lakóépület bontását foglalja magában. Emellett 10 épületet érint a Közösségi zöldudvar program, de családi- és lakóház-mentorálási programok elindítása, valamint további LÉLEK-lakások kialakítása is szerepel a benyújtott tervek között.


Továbbá a józsefvárosi képviselő-testület pályázatot nyújtott be a „Leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten” című, a magyar kormány által közzétett európai uniós pályázati felhívásra. Az elbírálás során kerületünknek megítélték az igényelt kétmilliárd forint teljes összegét. Ezenfelül Józsefváros önkormányzata korábban arról is döntött, hogy – a 3,3 milliárd forintos pénzmaradvány összegéből – további 500 millió forintot fordít a városrész megújítására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tárolót a társasházakba!

  Tárolót a társasházakba!

  Pályázat útján szerezhetnek pénzt Belváros-Lipótváros társasházai, ha kerékpártárolót szeretnének létesíteni az ingatlanon belül.

 • Budapest madártávlatból

  Budapest madártávlatból

  Lenyűgöző légi felvételeivel meghódította a közösségi oldalakat, kedvenc témája Budapest, madártávlatból megörökítette már a főváros számos jellegzetes helyszínét, de szívesen csinál képeket sokfelé Magyarországon és szerte a világban.

 • Eifert-képek Újpesten

  Eifert-képek Újpesten

  Hazai és nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzik Eifert János fotóművész fényképeit.