EUR: 328,17 Ft
CHF: 300,96 Ft
2019. augusztus 23., péntek
Bence

Külföld

Átszakadt egy vízierőmű gátja, több száz ember eltűnt

Átszakadt egy vízierőmű gátja Laosz délkeleti részén, a víz elsodort több falut, sokan meghaltak, több százan eltűntek – jelentette kedden a helyi média.

A Mekong folyón, Attapeu tartományban nemrég megépített, de még nem termelő Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja hétfő este szakadt át. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg – írta a KPL hivatalos hírügynökség.


A vízierőművet egy dél-koreai vezetésű, thaiföldi és laoszi társaságokat is magába foglaló cégcsoport építette fel több mint egymilliárd dolláros költséggel. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, a megtermelt áramot a tervek szerint 90 százalékban Thaiföldnek adták volna el. A kis és szegély indokínai országban számos vízierőmű van épülőban, és ezek is nagyrészt külföldre fognak termelni. A környezetvédő szervezetek azonban régóta aggódnak a tervezett vízlépcsőknek a Mekongra, nevezetesen annak élővilágára, a környékbeli lakosságra és a helyi vállalkozásokra gyakorolt várható hatása miatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nap képe: ArcMás

  A Nap képe: ArcMás

  Gigantikus képek díszítik Moszkva nyugati elővárosában a panellakások falait, ahol graffitiművészek festményei kápráztatják el az embereket.

 • Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Baktérium pusztítja az elsüllyedt Titanicot

  Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.

 • Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Életeket követelt egy villámcsapás a lengyel Tátrában

  Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, és csaknem százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, folyamatban vannak a mentőakciók – adta hírül legfrissebb jelentésében a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).