EUR: 323,45 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Külföld

Átszakadt egy vízierőmű gátja, több száz ember eltűnt

Átszakadt egy vízierőmű gátja Laosz délkeleti részén, a víz elsodort több falut, sokan meghaltak, több százan eltűntek – jelentette kedden a helyi média.

A Mekong folyón, Attapeu tartományban nemrég megépített, de még nem termelő Szepian-Sze Nam Noj erőmű gátja hétfő este szakadt át. Körülbelül ötmilliárd köbméter víz zúdult ki a tározóból, az áradatban mintegy 6600 ember otthona semmisült meg – írta a KPL hivatalos hírügynökség.


A vízierőművet egy dél-koreai vezetésű, thaiföldi és laoszi társaságokat is magába foglaló cégcsoport építette fel több mint egymilliárd dolláros költséggel. Az erőművet 2013-ban kezdték építeni, a megtermelt áramot a tervek szerint 90 százalékban Thaiföldnek adták volna el. A kis és szegély indokínai országban számos vízierőmű van épülőban, és ezek is nagyrészt külföldre fognak termelni. A környezetvédő szervezetek azonban régóta aggódnak a tervezett vízlépcsőknek a Mekongra, nevezetesen annak élővilágára, a környékbeli lakosságra és a helyi vállalkozásokra gyakorolt várható hatása miatt.

Kapcsolódó Cikkek