2019. október 21., hétfő
Orsolya

Külföld

Ausztria a határok védelmét helyezte a középpontba

Ausztria három központi témát jelölt meg a július 1-jén kezdődő soros uniós elnöksége idejére, mind a három a határok védelmét és Európa biztonságát támogatja – mondta Kiszelly Zoltán politológus szerdán az M1 aktuális csatorna műsorában.

Az első téma az illegális migráció visszaszorítása a külső határok védelmével, a második az európai versenyképesség és a munkahelyek védelmének biztosítása, a harmadik a szomszédság biztonsága, a Nyugat-Balkán integrációja – fejtette ki a politológus.


Kiemelte, közös nevező Magyarország és Ausztria között az a felfogás, miszerint a külső határokat meg kell védeni, és nem szabad migránsokat beengedni. Ezzel szemben Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondja, hogy meg kell védeni a határokat, de az unión kívül létre kell hozni bevándorlási központokat, akik pedig ott megkapják a menekültstátuszt, azok repülővel bejöhetnek – tette hozzá.

Szerinte a Brüsszel és Berlin által támogatott önkéntes kvóta ugyanúgy veszélyes, mert napirenden tartja a kötelező kvóták kérdését.


Kiszelly Zoltán kitért arra is, hogy Németország el akarja kezdeni a belső határokon a migránsok ellenőrzését, hogy azokat, akik már máshol beadták a menekültkérelmet visszafordítsák. A politológus szerint ez dominóeffektust fog elindítani, mert egyik ország sem szeretné, ha náluk torlódnának fel a bevándorlók.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek