EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb Érd

Az anyanyelv ölelése

Az Érdi IRKA, a helyi irodalomkedvelők klubjának irodalmi-kulturális folyóirata immár nyolcadik évfolyamának második számát jelentette meg a napokban. Sokféle műfajban ajánl olvasnivalót a szerkesztő, a klub vezetője, Daróci Lajosné, természetesen helyi szerzők alkotásait kínálva. Többek közt novellák olvashatók Kovács F. István, Pergel Antal, Solti Gyöngyi, Kárász Tamás tollából, mindezek mellett pedig Szeghy Karolina meséje és egy tízéves diák, Lada Levente írása is helyet kapott a folyóiratban. Természetesen nem hiányoznak a beszámolók a térség képzőművészeti eseményeiről, például a Képzőművészek Érdi Közösségének, a KÉK-nek az évad első csoportos bemutatkozásáról sem. Ilka Gábor és Márkus József kiállítása éppúgy helyet kapott, mint Wegenast Róbert tárlatának méltatása és Nagy-Rakita Melinda szerzői estjének értékelése.

A folyóirat nem szorítkozik csupán ismertetésekre, helyet kaptak benne művészi önvallomások is. Kettőt különösen érdemes kiemelni közülük. Baka Györgyi költő, a Magyar Írószövetség tagja, Érd Művészeti Díjának tulajdonosa utóbbi időszakáról írja: „Hosszú vágyódás után végre megérintett és áthatott a hit ereje, s elérkezett a mámoros belemerülés az anyanyelvölelésbe: a versek szeretete, a versmondás, a saját versek írása, amelyeket hosszú ideig rejtegettem.”


Marcali Kiss Melitta pedig így vall: „Festészetem központi témája az idő, pontosabban az időtlenség, a letisztult fogalmak, ősi szimbólumok kifejezése. Az emberi kapcsolatok, az örökké érvényes emberi tulajdonságok, érzések foglalkoztatnak az életben és a művészetben is.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.