EUR: 323,44 Ft
CHF: 286,50 Ft
2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Érd

Az anyanyelv ölelése

Az Érdi IRKA, a helyi irodalomkedvelők klubjának irodalmi-kulturális folyóirata immár nyolcadik évfolyamának második számát jelentette meg a napokban. Sokféle műfajban ajánl olvasnivalót a szerkesztő, a klub vezetője, Daróci Lajosné, természetesen helyi szerzők alkotásait kínálva. Többek közt novellák olvashatók Kovács F. István, Pergel Antal, Solti Gyöngyi, Kárász Tamás tollából, mindezek mellett pedig Szeghy Karolina meséje és egy tízéves diák, Lada Levente írása is helyet kapott a folyóiratban. Természetesen nem hiányoznak a beszámolók a térség képzőművészeti eseményeiről, például a Képzőművészek Érdi Közösségének, a KÉK-nek az évad első csoportos bemutatkozásáról sem. Ilka Gábor és Márkus József kiállítása éppúgy helyet kapott, mint Wegenast Róbert tárlatának méltatása és Nagy-Rakita Melinda szerzői estjének értékelése.

A folyóirat nem szorítkozik csupán ismertetésekre, helyet kaptak benne művészi önvallomások is. Kettőt különösen érdemes kiemelni közülük. Baka Györgyi költő, a Magyar Írószövetség tagja, Érd Művészeti Díjának tulajdonosa utóbbi időszakáról írja: „Hosszú vágyódás után végre megérintett és áthatott a hit ereje, s elérkezett a mámoros belemerülés az anyanyelvölelésbe: a versek szeretete, a versmondás, a saját versek írása, amelyeket hosszú ideig rejtegettem.”


Marcali Kiss Melitta pedig így vall: „Festészetem központi témája az idő, pontosabban az időtlenség, a letisztult fogalmak, ősi szimbólumok kifejezése. Az emberi kapcsolatok, az örökké érvényes emberi tulajdonságok, érzések foglalkoztatnak az életben és a művészetben is.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.