EUR: 332,47 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Érd

Az anyanyelv ölelése

Az Érdi IRKA, a helyi irodalomkedvelők klubjának irodalmi-kulturális folyóirata immár nyolcadik évfolyamának második számát jelentette meg a napokban. Sokféle műfajban ajánl olvasnivalót a szerkesztő, a klub vezetője, Daróci Lajosné, természetesen helyi szerzők alkotásait kínálva. Többek közt novellák olvashatók Kovács F. István, Pergel Antal, Solti Gyöngyi, Kárász Tamás tollából, mindezek mellett pedig Szeghy Karolina meséje és egy tízéves diák, Lada Levente írása is helyet kapott a folyóiratban. Természetesen nem hiányoznak a beszámolók a térség képzőművészeti eseményeiről, például a Képzőművészek Érdi Közösségének, a KÉK-nek az évad első csoportos bemutatkozásáról sem. Ilka Gábor és Márkus József kiállítása éppúgy helyet kapott, mint Wegenast Róbert tárlatának méltatása és Nagy-Rakita Melinda szerzői estjének értékelése.

A folyóirat nem szorítkozik csupán ismertetésekre, helyet kaptak benne művészi önvallomások is. Kettőt különösen érdemes kiemelni közülük. Baka Györgyi költő, a Magyar Írószövetség tagja, Érd Művészeti Díjának tulajdonosa utóbbi időszakáról írja: „Hosszú vágyódás után végre megérintett és áthatott a hit ereje, s elérkezett a mámoros belemerülés az anyanyelvölelésbe: a versek szeretete, a versmondás, a saját versek írása, amelyeket hosszú ideig rejtegettem.”


Marcali Kiss Melitta pedig így vall: „Festészetem központi témája az idő, pontosabban az időtlenség, a letisztult fogalmak, ősi szimbólumok kifejezése. Az emberi kapcsolatok, az örökké érvényes emberi tulajdonságok, érzések foglalkoztatnak az életben és a művészetben is.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.