EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Zalaegerszeg

Az anyát és a babát is védi a szoptatás

1992-től augusztus elején tartják az anyatejes táplálás, más néven a szoptatás világnapját. Világszerte egyre több csecsemő hal meg, mert nem jut anyatejhez, ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Nemcsak a babának, hanem a mamának is komoly „hasznot” hoz a szoptatás: a testsúly, a zsíranyagcsere egyensúlya és az anyai cukorháztartás egyaránt hasznát látja, ha a csecsemő a legtermészetesebb táplálékot kapja. Amilyen vírussal az anya találkozott életében, attól megvédi az újszülöttet az anyatej. Már a méhen belül átjutnak az ellenanyagok a magzatba, így az újszülött élete első néhány hetében nem lesz például bárányhimlős, rózsahimlős, holott a védőoltást még nem kapta meg. Az anyatejjel az újszülött hosszú időn keresztül antitesteket, gyulladásgátlókat, citokineket és antivirális faktorokat is kap, a születés után még gyenge immunrendszerét is ez erősíti. Ha az édesanya legalább 5-6 hónapig szoptatja újszülöttjét, sokkal kisebb a rizikó, hogy a későbbiekben mellrákja, petefészekrákja vagy a magas koleszterinszint következtében érelmeszesedése alakul ki. A születés utáni első néhány perc, néhány óra és a közvetlen kapcsolat kiemelkedő fontosságú. Ha az édesanya azonnal magához ölelheti, szoptathatja újszülöttjét, azzal vérének oxitocinszintje is emelkedik, ami serkenti a tejelválasztást. Ezt ma már császármetszés után is meg tudja tenni, hiszen a legtöbb esetben altatás helyett epidurális érzéstelenítést alkalmaznak.

 

 

 

 

 

A Zalaegerszeg Város Védőnői Szolgálat a Napsugár úti óvodában családi napot rendez augusztus 2-án 16 órától a szoptatás világnapja alkalmából, tudtuk meg Szekérné Büki Erzsébet alapellátási alelnöktől, aki korábban az Év védőnője díj védőnői tanácsadói közösség kategóriájának díjazottja is volt.


Az anyatej a legegészségesebb táplálék a babának

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Irány a színház! Lessünk be a kulisszák mögé!

  Irány a színház! Lessünk be a kulisszák mögé!

  Harmincnégy színház részvételével, mintegy 200 programmal várja az érdeklődőket szombaton a Színházak Éjszakája. A teátrumok nem csak előadásokkal készülnek, hanem kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és számos egyéb programon is részt lehet venni.

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.