EUR: 322,78 Ft
CHF: 285,77 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Zalaegerszeg

Az anyát és a babát is védi a szoptatás

1992-től augusztus elején tartják az anyatejes táplálás, más néven a szoptatás világnapját. Világszerte egyre több csecsemő hal meg, mert nem jut anyatejhez, ezért indította el az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása érdekében. Nemcsak a babának, hanem a mamának is komoly „hasznot” hoz a szoptatás: a testsúly, a zsíranyagcsere egyensúlya és az anyai cukorháztartás egyaránt hasznát látja, ha a csecsemő a legtermészetesebb táplálékot kapja. Amilyen vírussal az anya találkozott életében, attól megvédi az újszülöttet az anyatej. Már a méhen belül átjutnak az ellenanyagok a magzatba, így az újszülött élete első néhány hetében nem lesz például bárányhimlős, rózsahimlős, holott a védőoltást még nem kapta meg. Az anyatejjel az újszülött hosszú időn keresztül antitesteket, gyulladásgátlókat, citokineket és antivirális faktorokat is kap, a születés után még gyenge immunrendszerét is ez erősíti. Ha az édesanya legalább 5-6 hónapig szoptatja újszülöttjét, sokkal kisebb a rizikó, hogy a későbbiekben mellrákja, petefészekrákja vagy a magas koleszterinszint következtében érelmeszesedése alakul ki. A születés utáni első néhány perc, néhány óra és a közvetlen kapcsolat kiemelkedő fontosságú. Ha az édesanya azonnal magához ölelheti, szoptathatja újszülöttjét, azzal vérének oxitocinszintje is emelkedik, ami serkenti a tejelválasztást. Ezt ma már császármetszés után is meg tudja tenni, hiszen a legtöbb esetben altatás helyett epidurális érzéstelenítést alkalmaznak.

 

 

 

 

 

A Zalaegerszeg Város Védőnői Szolgálat a Napsugár úti óvodában családi napot rendez augusztus 2-án 16 órától a szoptatás világnapja alkalmából, tudtuk meg Szekérné Büki Erzsébet alapellátási alelnöktől, aki korábban az Év védőnője díj védőnői tanácsadói közösség kategóriájának díjazottja is volt.


Az anyatej a legegészségesebb táplálék a babának

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.