2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Az atomenergia-termelés összhangban van az uniós klímapolitikával

Az európai klímapolitikával a nukleárisenergia-termelés inkább összhangban van, mintsem hogy ellentétben lenne vele – vélekedett Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a lap keddi számában kifejtette: az Európai Unió energia- és klímapolitikájának sarokköve a nagyon határozott klímavédelmi kötelezettség. A tagállamok a közelmúltban egyeztek meg a 2030-as megújulóenergia-célban, amely 32 százalék, és az energiahatékonyság területén szintén 32 százalékos célt tűztek ki. E törekvések valóra váltásának fontos eleme az emissziókereskedelmi rendszer, a szén-dioxid-kibocsátás után a termelők által fizetendő ár várhatóan nőni fog, ez a körülmény pedig segíti az atomerőművek megtérülését is.


Paks II. egy klímavédelmi szempontból tiszta energiaforrásként jön létre, legfontosabb célja a magyar energiaellátás gerincét adó nukleárisenergia-termelés hosszú távú fenntartása – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy emellett jelentős megújuló kapacitások fognak a rendszerbe lépni, ezek közül a kormány elsősorban a napelemes beruházásokat preferálja.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány az elmúlt hat-hét évben komoly erőfeszítéseket tett az egyoldalú orosz gázimport-függőség megszüntetéséért. Véleménye szerint a külső kitettség egy versengő gázpiac létrehozásával mérsékelhető, ahol az orosz gáznak is megvan a maga szerepe.


Kaderják Péter a jövőre vonatkozó legígéretesebb projektnek nevezte a román-magyar-szlovák-osztrák gázszállítási útvonal kialakítását. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az Északi Áramlat 2. vezeték megvalósulása – amellyel a gáz jelentős része Ukrajna megkerülésével jutna Nyugat-Európába, és onnan tudnánk megvásárolni – Kelet-Európa számára több hátránnyal járna, mint előnnyel. Várhatóan áremelkedést okozna nálunk, hiszen a legolcsóbb gázszállítási irány az ukrán, ezért Magyarországnak érdekében áll az ukrán gáztranzit fenntartása – olvasható a Magyar Hírlapban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Múlt csütörtökön rendezte az Országos Bírósági Hivatal a Juhász Andor emléknapot, amely keretében belül a sajtó munkatársai meglátogatták a Magyar Igazságügyi Palotát.

 • Brüsszel megnyitná a határokat

  Brüsszel megnyitná a határokat

  Kövér László volt a vendége az ECHO TV Bayer Show című műsorának hétfőn. Az Országgyűlés elnöke kifejtette Ujhelyi István hazaárulása kapcsán, hogy a hülyeség demokratikus jog, míg nem ütközik törvénybe.

 • Bikinik a tengerfenékről

  Bikinik a tengerfenékről

  Kát magyar lány úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott maradnak, és bikiniket gyártanak belőle.