EUR: 333,42 Ft
CHF: 303,57 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Budapest XIII.kerület

Az Eb-arany után jöhet a világbajnoki cím

Minden a portugáliai világbajnokság jegyében zajlik a Boros Adrián–Solti László maratoni kajakpáros számára ezen a nyáron. A Vasas Sport Club két kiválóságának a horvátországi Európa-bajnokságon szerezett aranyérem  is egy állomása volt a vb-felkészülésnek.

Boros Adrián és Solti László Európa csúcsán. Tervük, hogy a vb-t is megnyerik (Fotó: Stane Klemenc/vasassc.hu)

– Ki nem mondott cél, elvárás volt a részünkről, hogy megnyerjük az Európa-bajnokságot – mondta a vasassc.hu-nak adott interjúban Solti László, aki hozzátette, Adriánnal mindig azt hangsúlyozzák, hogy ismét világbajnokok akarnak lenni, így alakítják ki a felkészülésüket. A páros 2015-ben Győrben világbajnok, egy évvel később Brandenburgban, illetve tavaly a dél-afrikai Pietermaritzburgban vb-ezüstérmes volt. Ez az Eb egy kulcsfontosságú állomás ezen az úton.


Solti László elmondta, egy folyón rendezték a versenyt, közel a tengerhez, és a tengeri szél sokszor nagyon erős és kellemetlen volt. Különösen, ha a folyásiránnyal megegyezően fújt, akkor hatalmas hullámokkal kellett megküzdeniük, olyan volt, mintha tengeren kellene kajakozni.
– Tudni kell, hogy nagyon vékonyak a maratoni hajók, nagyon instabilak, így alaposan fel kellett készülni a körülményekre, a víz könnyen be tud csapni. Hullámtörővel, hullámköpennyel készültünk, de utóbbit maratonban elég nehéz használni. Szóval felkészültünk a legrosszabbra, de végül szerencsénk volt, mert a futam alatt sütött a nap, gyenge volt a szél, ideális volt a verseny. És azt is láthattuk, hogy jó irányba haladunk, jó formában vagyunk.

Solti László és Boros Adrián jó formában van (Fotó:Stane Klemenc/vasassc.hu)


A világbajnokságot szeptember 6. és 9. között Prado Vila Verdében rendezik, Solti Lászlónak kellemes emlékei vannak erről a portugál helyszínről is.
– Rendeztek már itt Eb-t 2013-ban, és Adriánnal épp ott szereztük az első érmet világversenyen, egy bronzot. Nagyon jó pálya, tetszett, most annyiban lesz változás, hogy megfordították a kört, ezúttal az óramutató járásával megegyezően evezünk majd, a futószakaszoknál okoz majd ez változást, balra kell kiszállni és jobb kézben kell  vinni a hajót. De a hátralévő időszakban ennek megfelelően végezzük majd a felkészülést, erre gyakorolunk – mondta Laci, aki ezen a nyáron is két fronton küzd, hiszen elindul a síkvízi vb-válogatón is.
– Mindig is úgy gondoltam, hogy a síkvíz és a maraton megfér egymás mellett, ha nem kiegészíti egymást. 1000 és 5000 méteren indulok, utóbbi kicsit közelebb áll hozzám, az előbbi távon pedig szeretném a maximumot kiadni magamból.  Ahhoz, hogy bekerüljek a vb-keretbe, meg kellene nyernem a következő válogatót, illetve az első győztessel szembeni szétlövést is. Nem könnyű út, de ha sikerülne, elindulnék a világbajnokságon. Boldog vagyok, hogy a hobbim a munkám, a munkám a hobbim. Keveseknek adatik ez meg, de tényleg azt csinálhatom, amit szeretek. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ez így alakul, mindig vannak újabb és újabb célok, imádom ezt csinálni. Tudjuk, hogy a nyár nem a pihenésről szól, arra majd ősszel lesz lehetőség.

Kapcsolódó Cikkek