EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,59 Ft
2019. szeptember 22., vasárnap
Móric

Külföld

Az életükért küzdenek! Ezt írták a barlangban rekedt gyerekek a szüleiknek

Versenyt futnak az idővel a thaiföldi barlangban rekedt ifjúsági focicsapat tagjainak kimentésén dolgozó szakemberek a helyi hatóságok szombati tájékoztatás szerint. Hozzátették, hogy az elkövetkező 3-4 napban nyílhatnak a legjobb lehetőségek a felszínre hozatalukra, mielőtt újabb heves esőzések sújtják a területet.

Közben a Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tinédzser és edzőjük levelet írtak a szülőknek a barlangból, az üzenetet a haditengerészet különleges egységének Facebook-oldalára tették fel szombaton. Az üzeneteket egy külföldi búvár hozta ki a Tham Luang barlangrendszerből.


A gyerekek azt írták: “ne aggódjatok jól vagyunk, mindenki erős”. Hozzátették, “amikor kijutunk innen, sok mindent szeretnénk enni. Haza szeretnénk menni, amint lehet”.

Ekapol Csanthavong, az edző a gyerekek szüleitől, családjától kért bocsánatot, egyben ígéretet tett arra, hogy a lehető legjobban gondját viselni a gyerekeknek. Mint írta, mindenki jól van. A kívülről érkezett segítők gondjukat viselik. Az edző egyben megköszönte azt a támogatást, amit eddig a bent rekedtek kaptak.


Az ifjúsági focicsapat tagjai és edzőjük június 23-án tűnt el a Bangkoktól ezer kilométerre északra fekvő barlangrendszerben. Az

egész Thaiföldet mozgósító országos figyelem mellett, csodával határos módon élve találták meg őket. Azóta orvosi vizsgálatnak vetették alá a 11 és 16 év közötti gyerekeket, állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett 14 nap után a föld alatt.

Kijutásukat a barlangrendszerben lévő víz akadályozza. Felmerült, hogy a csoportot búvárúszásra oktatják, de néhány diák rossz úszó, a kijutás még a gyakorlott búvároknak is megterhelő, nem beszélve arról, hogy a zavaros vízben nehéz a tájékozódás, egyes helyeken szinte semmit sem látni a víz alatt. Pénteken egy, az oxigénpalackokat a tervezett menekülési útvonalon elhelyező búvár meghalt. További problémát okoz az, hogy a különböző akadályokkal, sziklákkal, törmelékkel terhes úton a felszín alatti áramlatok is nehezítik az előrejutást.

A mentőalakulat más menekítési módszert is fontolgat. Ennek érdekében a barlangrendszert rejtő hegy magaslatáról 600 méteres mélységbe a barlang tetejét elérve, lefúrnak és kiemelik a csoport tagjait. Ennek az ötletnek a kivitelezése azonban még folyik.

A mentési munkálatokat vezető, Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongszak Oszotthakorn újságíróknak azt mondta, több mint száz próbafúrást végeztek, de még mindig nem sikerült meghatározni a csoport pontos helyzetét. Hozzátette, nem fogják elhamarkodni a mentőakciót annak ellenére sem, hogy csökken az oxigén szintje a barlangnak azon a részén, ahol a csoport tartózkodik, illetve hogy az elkövetkező újabb monszunesők várhatók. Ha nagyon heves lesz az esőzés és a helyzet súlyossá válik, akkor hamarabb ki kell hozni a csoport tagjait – mondta a kormányzó.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.