EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,67 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Sport

Az erő az oroszokkal van, de gyanús a dolog

Talán nem is az a meglepetés, hogy Oroszország tizenegyespárbajt követően kiejtette a spanyol válogatottat a világbajnokságról, hanem az, hogy a házigazdák emberfeletti futómennyiségeket produkáltak a meccsen.

A Spanyolország–Oroszország mérkőzés 115. perce körül a spanyol tizenhatos sarkánál labdát szerzett Rodrigo, majd iszonyatos sprintbe kezdett. A spanyol futballistát azonban 70 méteren megelőzte Golovin, aki körülbelül 30 méterrel (!) hátrábbról startolt el. Ez egyébként nem lenne meglepő, csakhogy Rodrigo a 104. percben állt be csereként, Golovin pedig a kezdéstől a pályán volt… Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy esetleg valami más is dolgozik-e az orosz futballisták szervezetében az adrenalinon kívül.


Az interneten persze elindultak a találgatások a kimagasló futóteljesítmény hátteréről, és a doppingolás vezeti a teóriák listáját.

Nos, a számok nem hazudnak. A statisztikák szerint az orosz válogatott mindenkit agyonver a futómennyiséget tekintve. Dzjubáék meccsenként átlagosan 412 sprintet mutatnak be, az egész csapat összesen több mint 116 ezer métert futott eddig, és a csoportkörben átlagosan 113,9 métert tettek meg percenként a futballisták. Összehasonlításképpen a futómennyiségben második horvátok átlagosan valamivel több mint 103 ezer métert futnak, 394-et sprintelnek és 103,2 métert futnak percenként.


Mindenesetre az interneten kering egy fotó Artyom Dzjuba karjáról, amin, hogy-hogy nem, egy tűszúrás nyomára hasonlító daganat van.

A német ARD tévécsatorna egy filmet is bemutatott néhány hete, amelyben dokumentumokkal és tanúk beszámolóival igazolja, hogy volt olyan eset, amikor a FIFA annak ellenére nem tett semmit, hogy egy orosz futballista doppingvétsége mellett megcáfolhatatlannak bizonyítékok szóltak. A futballista Ruslan Kambolov volt, aki semmiből jött sérülésére hivatkozva végül nem került be a keretbe, annak ellenére sem, hogy májusban tisztázták az ügyét. A film szerint klasszikus módszerrel tussolták el az esetet: kicserélték vizeletmintáját egy tisztára.

EPA/ABEDIN TAHERKENAREH EDITORIAL USE ONLY

Kapcsolódó Cikkek