2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Külföld

Az új mexikói elnök “baráti jobbot nyújt” Donald Trump kormányának

Andrés Manuel López Obrador, a mexikói elnökválasztás győztese hétfőn kijelentette: hivatalba lépését követően “baráti jobbot nyújt” Donald Trump amerikai elnök kormányának. López Obrador a több mint 50 százalékos feldolgozottságnál közölt hivatalos részeredmények szerint a voksok mintegy 53 százalékát szerezte meg.

“Baráti jobbot nyújtunk, hogy baráti kapcsolatot és jó együttműködést alakítsunk ki az Egyesült Államokkal” – mondta az Együtt Történelmet Csinálunk (Juntos Haremos Historia – JHH) baloldali pártszövetség jelöltje a Televisa helyi televíziós társaságnak adott interjúban.


López Obrador megköszönte az amerikai államfőnek Twitter-üzenetét, amelyben gratulált választási győzelméhez. Trump bejegyzésében kiemelte: sok tennivaló van az Egyesült Államok és Mexikó kapcsolatrendszerében. A szomszédok viszonya történelmi mélyponton van, különösen a kereskedelmet és a bevándorlást érintő kérdések miatt.

A JHH jelöltje kijelentette: igyekszik elősegíteni, hogy megállapodás szülessen az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között újratárgyalt Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) illetően.


A szavazás jelenlegi állása szerint López Obrador a voksok 53-53,8 százalékát szerezhette meg, a második helyen az Előre Mexikóért nevű konzervatív pártszövetség jelöltje, Ricardo Anaya végzett a szavazatok közel 22 százalékával, míg a harmadik helyen José Antonio Meade, a Mindenki Mexikóért pártkoalíció jelöltje futott be a voksok körülbelül 16 százalékával.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfői közleményében szintén gratulált López Obradornak. Egyúttal gyors és átlátható nyomozás elrendelését kérte az újonnan megválasztott mexikói elnöktől a választási kampány során meggyilkolt jelöltek és újságírók elleni bűncselekmények kivizsgálására.

Az Etellekt mexikói elemzőközpont vasárnap közzétett összegzése szerint 627 erőszakcselekményt követtek el politikusokkal szemben, amelyekben 145 politikust és jelöltet gyilkoltak meg a 2017. szeptember 8-tól 2018. június 30-ig tartó választási kampány során.

A választási hivatal adatai szerint a mintegy 90 millió választásra jogosult mexikói 61 százaléka járult az urnákhoz.

A latin-amerikai ország választói nemcsak az elnök személyéről döntöttek, voksaikon múlik, kik lesznek a 128 fős szenátus és a 300 fős képviselőház tagjai, ezen kívül Chiapas, Guanajuato, Jalisco, Morelos, Puebla, Tabasco, Veracruz és Yucatán államok új kormányzóit is megválasztották, akárcsak további 3400 helyhatósági tisztségviselőt.

Kapcsolódó Cikkek