EUR: 333,72 Ft
CHF: 305,67 Ft
2019. szeptember 20., péntek
Friderika

Egyéb Székesfehérvár

Barokk város, barokk alkotások

Június 27-én megnyílt a Fehérvár Szalon a megyei múzeum Országzászló téri épületében. Mosberger Róbert, Pinke Miklós, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár és Varga Gábor Farkas nyerte el az alkotói pályázat díjait.

A kiállítást szeptember 23-ig lehet megtekinteni szerdától vasárnapig a múzeum nyitvatartási idejében Fotó: József Lipót

Kortárs képző-, ipar- és fotóművészek barokk forma-, illetve témavilágát megidéző alkotásaiból nyílt kiállítás az Országzászló téren. A Fehérvár Szalon 2018-as válogatásába a zsűri döntése alapján 34 pályázó és 4 meghívott alkotó munkái kerültek be. A 38 alkotásból álló tárlatot Radák Eszter festőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg.


Cser-Palkovics András polgármester megnyitójában kiemelte: a több évtizedes hagyományokkal bíró Szalon mindig érdekes képet ad arról, hogy a székesfehérvári vagy a városhoz kötődő művészek mit gondolnak a világról.

A zsűriben idén Radák Eszter mellett Sárváry Katalin textiltervező és Kincses Károly fotómuzeológus vett részt, a díjazottak mind a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai.


A díjazottak mind a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai Fotó: József Lipót

A Fehérvár Szalon kiállítássorozatot több évtizede indította el a székesfehérvári önkormányzat, hogy a tárlatlátogatók számára kétévente áttekintést adjon a város képző-, ipar- és fotóművészetéről, azok szereplőiről, gondolatairól. A szervezők a párizsi Salonra, annak több száz éves történetére kívántak utalni és hagyományt teremteni a közös kiállításokkal.

A tárlatra való beadás a kezdetektől szabad, nem kötődik szakmai iskolai végzettséghez vagy művészeti egyesületi tagsághoz, de a Székesfehérvárhoz való kötődés (mai vagy korábbi lakhely, munkahely) elvárt.

A kiállítás szeptember 23-ig szerdától vasárnapig, a múzeum nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.