2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Egyéb Pécs

Biotechnológiai labor épül a városban

Kétmilliárd forintból hoz létre biotechnológiai központot a dán székhelyű Foss Pécsett. A világ legnagyobb élelmiszeripari és agrártermék-elemző műszergyártó vállalata a Pellérdi út mellett épít 2000 négyzetméteres labort, ahol 100 magasan képzett munkahelyet hoznak létre.

Az ünnepélyes alapkőletételénél Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is jelen volt.


MTI Fotó: Sóki Tamás

Magyarország átállása az új digitális ipari korszakra sikeres – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a dán székhelyű Foss biotechnológiai vállalat pécsi kutatási és fejlesztési központjának alapkőletételi ünnepségén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: sikeresek voltak a kormány azon intézkedései, amelyek nyomán a nagy nemzetközi vállalatok a magas hozzáadott értéket képviselő, a kutatás-fejlesztésen alapuló és az innovációra irányuló beruházásaikat Magyarországra hozzák. – A Made in Hungary időszakából átlépünk az Invented in Hungary időszakába, amikor nemcsak az számít, hogy egyes termékeket Magyarországon gyártsanak, hanem az is, hogy azokat itt is fejlesszék, alkalmazzák először – hangsúlyozta a miniszter.


A negyedik jelentős beruházás Pécsett

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy két éven belül a Foss befektetése a negyedik jelentős beruházás, amely Pécsett valósul meg a British-American Tobacco, az IT Services Hungary fejlesztései, illetve a Magnus Aircraft Zrt.-nek a Pécs-Pogányi repülőtér szomszédságában felépülő repülőgépgyára mellett.

A PTE-vel  is együttműködik a dán cég

Niels Degn, a Foss kutatási és fejlesztési alelnöke a magyar kormánnyal és a pécsi egyetemmel folytatott együttműködést is méltatva arról beszélt: cégük hosszú távra tervez, a vállalat pécsi kutatási és fejlesztési központja várhatóan 2019 végére készül el, 2020 végére pedig már 120 ember foglalkoztatását tervezik.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere nagy örömnek nevezte a beruházás megvalósulását, egyúttal kiemelte, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő vállalat ideális helyszínen kezdheti meg működését.

A kétmilliárd forintos biotechnológiai központ létesítését 773 millió forintos támogatással segíti a magyar kormány.

A Foss a világ legnagyobb élelmiszeripari és agrártermék-elemző műszergyártó vállalata. A világkereskedelemben forgalmazott gabona 80, a tej 85 százalékát a skandináv vállalat által kidolgozott módszerekkel tesztelik.

Tudta?

Magyarország és Dánia között a kereskedelmi forgalom 2017-ben 15 százalékkal nőtt és elérte a 1,5 milliárd eurót. Magyarországon 180 dán vállalat több mint 12 ezer magyar embernek ad munkát, közülük három cég a kormány stratégiai partnere.

A Foss 1956-ban alakult Dániában; a vállalat a fejlesztési és gyártási tevékenységét a skandináv ország mellett Kínában és Magyarországon végzi. A cég két évvel ezelőtt felvásárolta a Soft Flow nevű, Pécsen működő biotechnológiai társaságot, a befektetést ezen keresztül hajtja végre.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.