2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Tech

BlackFly: Elérkezett a repülő autók kora

Bemutatta legújabb, BlackFly névre keresztelt kísérleti repülő autóját az Opener Kaliforniában. A gyártó elmondta, hogy a „kétéltű” nagyjából 40 kilométer megtételére képes, és akár a 100 kilométeres sebességet is képes elérni. A BBC információi szerint a jármű két szárnyán összesen nyolc hajtómű található, ám családi kiruccanásokat még nem igazán lehet vele tervezni, ugyanis mindössze egy ember, a pilóta fér el benne. 

Az Openerben egyébként a Google-társalapítója, Larry Page is igen komoly összeggel támogatta a fejlesztéseket, akárcsak a Kitty Hawk nevű céget. Utóbbi nem mellesleg már egy repülő motoron dolgozik.


Az viszont érdekes, hogy mindkét fejlesztés esetében inkább szállítására képes drónról beszélhetünk, ugyanis országúton egyiket sem lehet használni, kizárólag a levegőben. Első hallásra meredek, de a cég állítja, hogy a BlackFly vezetéséhez nem lesz szükség jogosítványra, csupán egy továbbképzést kell majd elvégezni.

A járművet nem csak manuálisan lehet irányítani, hiszen egy gombnyomással akár önvezető módra is kapcsolhatunk. Árakról egyelőre nem sokat lehet tudni, ám Marcus Leng cégvezér szerint az első BlackFly- modellek drágák lesznek, de később mindössze egy sportautó áráért mi is beszerezhetünk egyet, így akár  ellőhetjük dr. Emmett Brown klasszikus kijelentést a Vissza a jövőbe című filmből: „Utak… Ahová mi megyünk, ott nincs szükség utakra.”


Kapcsolódó Cikkek