EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Debrecenben épít gyárat a BMW

Több mint egymilliárd eurós beruházással évi 150 ezer autó gyártására alkalmas gyárat épít Debrecenben a BMW.

A német autógyártó beruházásának bejelentésén kedden Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a tervezett 400 hektáros terület 2019 második felében kerül a BMW tulajdonába és szintén jövőre kezdődhet a munkaerő felvétele is. Hozzátette, hogy a bejelentést 14 hónapos tárgyalás előzte meg, a BMW több európai várost is vizsgált lehetséges helyszínként. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a legmodernebb gyártási technológiákkal dolgozó gyár erősíti Magyarország versenyképességét és a magyar-német gazdasági kapcsolatokat. Szijjártó Péter az alacsony adókra, a rugalmas munkaerő-szabályozásra és a magas színvonalú képzésekre építő gazdaságpolitika sikerének nevezte, hogy a világ egyik legnagyobb és legsikeresebb autógyártója Magyarországon bővíti a termelési kapacitását.


Papp László, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) a bejelentést követően az MTI-nek elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési sikereket megkoronázó beruházás átírja a város jövőjéről alkotott elképzeléseket. Az elmúlt évek intézkedései közül kiemelte többek között a Debrecen és München közötti menetrendszerű légi járat elindítását, a repülőtér fejlesztését és a befektetések ösztönzését. Hozzátette, hogy az együttműködés a BMW-vel dinamizálni fogja Debrecent, mivel a legmagasabb szintű technológiát hozza el a városba. A polgármester közölte, hogy a legfontosabb feladatnak a fejlesztési terület előkészítését és az oktatásfejlesztési feladatok megoldását tekintik, de – mint mondta – át kell gondolni a következő évek fejlesztési stratégiáját is.

A BMW keddi közleménye szerint Debrecen a gyártókapacitás bővítésének ideális helyszíne az infrastruktúra, logisztikai kapcsolatai, a szakképzett munkaerő és a beszállítói hálózat közelsége miatt. A beruházásnak köszönhetően az utóbbiaknál és a vállalathoz kapcsolódó szolgáltatóknál is számos munkalehetőség nyílhat a gyárban létrejövő több mint ezer álláshely mellett – tették hozzá. A tájékoztatás szerint Harald Krüger, a BMW Group igazgatótanácsának elnöke kiemelte, hogy a debreceni gyáregység az európai pozíciók erősítésén túl a cég globális növekedéshez is hozzájárul, egyensúlyt teremtve az ázsiai, amerikai és az európai BMW-gyártóbázisok között.


Oliver Zipse, a BMW Group Igazgatótanácsának gyártásért felelős vezetője közölte, hogy Debrecenben hagyományos robbanómotorral és elektromos motorral hajtott járművek is készülhetnek ugyanazon a gyártósoron – írták.

Salgó András, a BMW Group Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére ismertette, hogy az új üzem a világpiacra fog autókat gyártani, az építkezés pedig várhatóan 2019 második felében indul.

Az 1916-ban alapított BMW AG (Bayerische Motoren Werke) prémium kategóriás személygépkocsikat és motorkerékpárokat gyárt. Németország mellett az Egyesült Királyságban, Kínában, Indiában, Brazíliában, Thaiföldön, Malajziában Egyiptomban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Ausztriában, Oroszországban és az Egyesült Államokban működtet gyártó és összeszerelő üzemekkel. Világszerte 43 érdekeltséggel és pénzügyi szolgáltató részleggel, 31 gyártó- és összeszerelő üzemmel és 16 kutatási-fejlesztési központtal rendelkezik. Mexikói üzeme 2019-ben kezdi meg a termelést. A vállalat 2017 végén 130 ezer alkalmazottat foglalkoztatott világszerte, munkavállalóinak száma így 4,2 százalékkal nőtt 1 év alatt. Értékesítési árbevétele 2017-ben 98,7 milliárd eurót ért el az előző évi 94,2 milliárd euró után. Az adó- és kamatfizetés előtti (EBIT) eredmény 9,880 milliárd euróra nőtt 9,386 milliárd euróról. Nettó nyeresége 8,7 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 6,9 milliárd euróról. Egy törzsrészvényre jutó nyeresége 13,12 euróra emelkedett 10,45 euróról.

A BMW Group az idei adatok szerint az első félévben a rekordévnek számító 2017 azonos időszakához képest is 1,2 százalékkal több, csaknem 560 ezer autót adott el a legfontosabb piacának számító Európában, globálisan pedig 1 millió 242 ezer 500 autó eladásával 1,8 százalékos növekedést ért el. Tavaly a kontinensen 1,1 millió, világszerte pedig 2 088 283 autót értékesítettek, a cégcsoporthoz tartozó Mini es Rolls-Royce márkákkal együtt pedig összesen 2 463 526 autót adtak el. Utóbbi 4,1 százalékos bővülés 2016-hoz képest.

Magyarországon a BMW tavaly 13 százalékos éves növekedéssel 2698 járművet értékesített. A vállalat az új autók itteni piacából 2,3 százalékkal részesedik, a prémium szegmensben 23 százalékot ért el tavaly. A cég 2004-ben nyitott képviseleti irodát Magyarországon, belföldi beszállítóitól tavaly 1,4 milliárd euró értékben szerzett be alkatrészeket és rendelt szolgáltatásokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

    Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

  • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.