2019. január 21., hétfő
Ágnes

Külföld

Brutális migránsáradat indul a Balkánon keresztül

Egyre több adatból az derül ki, hogy az illegális migránsok száma a Balkánon újra a 2015-ös számokat és arányokat közelíti. Ezt bizonyítják az egyik legnagyobb görög város polgármesterének nyilatkozatai, illetve a boszniai helyzet is. Bosznia-Hercegovinában az Origo is drámai videókat készített – írja a lap.

Thesszaloniki polgármesterének nyilatkozata, miszerint több migráns van most Görögországban, mint 2015-ben,illetve a Bosznia-Hercegovinából érkező hírek is azt bizonyítják, hogy ha Magyarország nem védené a magyar határt (kerítéssel, rendőri és katonai erővel, illetve a jogszabályok szigorításával), akkor a 2015-ben a déli határainkon látott események ma is nap mint nap megismétlődhetnének. 2015 őszén, a migrációs válság csúcsán volt olyan nap, hogy csaknem tízezer migráns érkezett naponta – ismerteti a portál.


Az elmúlt hetekben az Origo Bosznia-Hercegovinában forgatott, ahol drámai képeket készítettünk arról, hogyan árasztják el Velika Kldusát és Bihácot a migránsok.

Az Origo azt is megmutatta, hogy miután a magyar határzár, vagyis a kerítés működik, ott nem jutnak át migránsok, ezért új útvonalat kerestek. Most Bosznia felől akarnak bejutni. És sokuknak sikerül is. Boszniában sok migránssal beszéltek. Volt olyan, aki azt mondta, ő kifejezetten Budapestre szeretne menni. Megmutatták, kik várnak arra Boszniában, hogy a lehető leghamarabb Nyugat-Európába jussanak.


Csütörtökön intenzív vitát folytatott Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök Berlinben. Bár a felek alapvetően másként látják az Európát fenyegető migrációs kérdést, vannak közös megközelítések, és Németország is elismeri: a technikai határzárral Magyarország egész Európát, így benne Németországot is védi.

Orbán Viktor elmondta, hogy a magyar határ védett, onnan migránsok nem érkezhetnek sem Németországba, sem máshova, ugyanakkor hozzátette: Magyarország azért épített kerítést a déli határaira, hogy visszanyerje az ellenőrzést saját országának területe fölött. – A németek biztosak lehetnek abban, hogy Magyarország végvári kapitány módjára védi Németországot is – mondta a miniszterelnök, aki azonban már az előző napi, Horst Seehofer belügyminiszterrel folytatott megbeszélésen világossá tette: Magyarország nem kíván befogadni egyetlen további migránst sem.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek