EUR: 323,29 Ft
CHF: 286,69 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Brutálisan szigorú az időjárás-biztosítás

Hurrá, nyaralunk! De mitévők legyünk, ha pont ekkor köszönt be a lehűlés és jön az eső? Immár több hazai biztosítónál is köthető ilyen esetekre „időjárás-biztosítás”, ám a feltételek igen szigorúak.

Ma még nem általános, hogy a Magyarországon jelen lévő biztosítók fizessenek nekünk, ha éppen pocsék időt fogtunk ki a vakáció alatt. Lapunk összesen két ilyen társaságot talált – természetesen előfordulhat, hogy több is van –, ám az egyiknél az utasbiztosítás mellé köthető csak időjárás-biztosítás, míg a másiknál a lakásbiztosítás mellé köthető, vagy adják ajándékba.


MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Az egyik társaságnál június 9-től szeptember 15-ig köthető ilyen biztosítás. Egy utazási iroda a foglalás mellé most 990 forintért kínálja ezt a szolgáltatást, többféle időtartamra. Például az 1–4 nap közötti nyaralásoknál két vagy több napig kell esnie az esőnek, hogy fizessenek az ügyfélnek. Persze az sem mindegy, hogy csak szemerkél az eső, vagy úgy szakad, mintha dézsából öntenék. Egy a lényeg: a csapadék mennyiségének egy adott nap el kell érnie vagy meg kell haladnia a 10 millimétert.

Egy 9-10 napos nyaralásnál már legalább négy napig kell esnie az esőnek, a 10 millimétert szigorúan elérve. A biztosító minden ilyen esős nap után 25 eurót (kb. 7900 forint) fizet, ám bármilyen hosszú nyaralásra is indulnánk, ha két hétig egyfolytában ömlene az eső, akkor is csak maximum 200 eurót (kb. 63 ezer forint) fizetne.


Egy másik társaságnál merőben más alapokon nyugszik mindez. Ez a lakásbiztosítás mellé köthető idén május 30-tól július 30-ig a július 15. és augusztus 20. között történő nyaralásra. A biztosítást, amely 7 vagy 14 napra köthető, az indulás előtt 15 nappal kell aktiválni. De mikor is jár kártérítés?

A lényeg, hogy a biztosító az Időkép.hu portállal áll szerződéses kapcsolatban. Vagyis az utazónak érdemes figyelnie a távlati előrejelzéseket, mielőtt útra kel. A biztosító csak akkor fizet, ha a hétnapos nyaralásból legalább három nap minimum tíz fokkal elmarad a maximum hőmérséklet az előre jelzettől és a csapadék mennyisége meghaladja a 4 millimétert. Mindkét feltételnek teljesülnie kell. A 14 napos nyaralásnál legalább öt napra érvényes a hőmérséklet-eltérés, a csapadék mennyisége pedig itt 2 milliméternél kell többnek lennie.

Vagyis könnyen beláthatjuk, hogy a káreseményre kifizetendő 100 ezer forintot elég kevesen kaphatják meg, hiszen a fenti körülmények megvalósulásának igen csekély a valószínűsége.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    Csúcson a magyar gazdaság! Még tovább nőtt a GDP-előrejelzés!

    A harmadik negyedévi 4,9 százalékos, az EU-ban az egyik leggyorsabb növekedés után, más előrejelzőkhöz hasonlóan a GKI is emelte – 4,5-ről 4,6 százalékra – idei GDP-előrejelzését, ugyanakkor 2019-re fenntartja 3,2 százalékos várakozását – közölte a GKI az MTI-vel.

  • Gondoskodás minden élethelyzetben

    Gondoskodás minden élethelyzetben

    Az önellátásra képtelen gyermeküket ápolók és a súlyos fogyatékkal élő hozzátartozóikról gondoskodók egyaránt számíthatnak az anyagi megbecsülésre, ami összesen több mint ötvenezer családot érint hazánkban.