EUR: 333,69 Ft
CHF: 303,46 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Budapest rejtett csodáiról írt a CNN

Évente több millió turista érkezik Budapestre, hogy megcsodálhassa egyebek mellett a Parlamentet, a budai Várat vagy a Hősök terét. A CNN Travel nemrég azt a kilenc kevésbé ismert helyet gyűjtötte csokorba, amelyek sok utazó előtt rejtve maradnak, pedig gyönyörűek vagy éppen érdekesek. A Lokál ezekből szemezgetett.

1. Aquincum


Budapest területének írásos történelme a római helyőrséggel, Aquincummal kezdődik, amelyet 89 körül alapítottak a Duna jobb partján, egy kelta település közelében. 1778-ban egy óbudai sváb szőlősgazda római padlófűtés maradványaira bukkant munka közben. A leletről kiderült, hogy Aquincum városának része.

2. Római-part


Óbuda Duna felőli részén terül el, mintegy tíz kilométer hosszúságban. A vízi sportok mellett kedvelt kerékpáros és futóhely is. A BKV hajójáratot is üzemeltet D12 jelzéssel, amely a Rómaifürdő és a Kopaszi-gát között közlekedik. A fürdőzők nem maradnak éhen sem, ugyanis a büfésoron egyebek mellett hekk, sőt hideg sör is kapható.

Római part
Fotó: Mészáros Diána

3. Feneketlen-tó

A Feneketlen-tó a XI. kerületben, a Kosztolányi Dezső téren található. Területe kicsivel több egy hektárnál, mélysége 4-5 méter. A tó 1877-ben keletkezett, amikor az egykori téglagyár munkásai egy agyaggödröt mélyítettek, aminek során egy vízfolyásra bukkantak. 1889-ben bezáratták a téglagyárat, a talajvíz pedig szép lassan feltöltötte az agyaggödröt. A XX. században a tó környékét náddal telepítették be, korláttal vették körül, halakat telepítettek bele és apró horgászstégeket építettek ki a partján. 2010 óta tiltott a horgászás, de a tó és a körülötte elterülő park máig kedvelt pihenőhely.

4. Király gyógyfürdő

A fürdő építését Arszlán budai pasa kezdte meg 1565-ben, és utóda, Szokoli Musztafa fejezte be. A törökök azért építették messze a forrásoktól a fürdőt, hogy egy esetleges ostrom idején is fürdeni lehessen a várfalon belül. Vizét a  Lukács fürdőből biztosítják. A fürdőbelépő magában foglalja a gőzkamra, a száraz hőlégkamra, az udvari merülődézsa és a fitneszterem használatát is.

5. Flippermúzeum

Összesen 130 darab, játszható géppel rendelkezik, az első flipperkaros gépektől kezdve 1947-ből, valamint flipperelődökkel a XIX. századból. Európa legnagyobb folyamatosan nyitva tartó interaktív flipperkiállításaként a múzeum a világsajtó visszatérő szereplője, a világ vezető utazási site-ján, a Tripadvisorön  a kiemelt budapesti nevezetességek között találjuk.

További ajánlott úti célok
Vakok Állami Intézetének szecessziós épülete
Róth Miksa Emlékház
Budai-hegység
Fiumei Úti Sírkert

Kapcsolódó Cikkek